Det Røde Kapel vinder på Sundance

En enstemmig jury kårede lørdag den danske dokumentarfilm "Det Røde Kapel" som vinder ved Sundance Film Festival i Utah.

I september kårede Nordisk Panorama i Reykjavik "Det Røde Kapel" som nordens bedste dokumentarfilm. I går kunne DR-journalisten Mads Brügger og resten af holdet bag den danske dokumentar så igen sole sig i succes, da en enstemmig Sundance-jury tildelte dem prisen for bedste udenlandske dokumentarfilm.

"Jeg havde helt afskrevet, at vi skulle have nogen pris. Juryen er meget traditionel," sagde Mads Brügger til DR Nyheder efter prisuddelingen og tilføjede:

"Det er jo en eksplosion af lykke. Det er fantastisk."

"Det er jo en eksplosion af lykke. Det er fantastisk."

Man, I'm glad I did!

Sundance-juryen er ikke de eneste, som er vilde med den danske dokumentarfilm. Der var stående bifald, da filmen blev vist under festivalen, og de amerikanske anmeldere har også rost "Det Røde Kapel" til skyerne.

Movieline har udvalgt filmen som en af de fem bedste Sundance-film, og Voice Films anmelder Karina Longworth valgte at droppe presseforevisningen af den stærkt omtalte amerikanske dokumentar "Restrepo" til fordel for "Det Røde Kapel"."”¦And man, I'm glad I did," skriver hun, inden hun tildeler "Det Røde Kapel" en kæmpe buket anmelderroser.

Filmbloggen Hammer to Nail giver også "Det Røde Kapel" særdeles fine ord med på vejen.

"Hvad der i første omgang virker som en (red.: Monty) Python-agtig paradeforestilling, formår snart at tilbyde masser af indædt nøgterne øjeblikke – mest af alt takket være et glimrende manuskript skabt af filmens instruktør, som er en stjernejournalist og personlighed i sit hjemland Danmark."

Startede som tv-serie

"Det Røde Kapel" skildrer en fiktiv teatergruppe, som skal optræde for regimet i det kommunistiske Nordkorea. Mads Brügger agerer leder for gruppen, der består af Simon Juul og Jacob Nossel, som ud over at være komikere også i sin tid kom til Danmark som koreanske adoptivbørn.

Filmen udspringer af en tv-serie, som blev vist på DR 2 i 2007. Dengang blev den kritiseret for at bringe de nordkoreanske kontakter i fare.

Det er Zentropa Rambuk, som har produceret filmudgaven af den fiktive teatertrups tur til det kommunistiske regime.

- Besøg filmens website