Djævlen kommer på besøg

CANNES 2013. En kunstnerisk forelskelse i den hollandske auteur Alex Van Warmerdams mørke og originale univers fik den danske producer Tine Mosegaard fra Angel Films til at koproducere instruktørens ottende spillefilm "Borgman", der bliver vist i Cannes' hovedkonkurrence søndag. Van Warmendam var til gengæld imponeret over de danske skuespillere. Tine Mosegaard fortæller om samarbejdet.

Hvordan opstod samarbejdet med Alex van Warmerdam og Graniet Films?

"Vi mødte Marc van Warmerdam, som er producer og bror til Alex van Warmerdam, til koproduktionsmarkedet CinemArt i Rotterdam i 2011, hvor "Borgman" var udvalgt til projektkataloget.

Vi kendte Alex' tidligere film og hans arbejde som teatermand. Det tiltalte os, at projektet var så ambitiøst. Alex ønskede at udforske mørket og gå endnu længere ind i absurditeten og ondskaben – uden at slippe den originale fortællestil og sorte humor, som hans tidligere film er kendt for. Han ville ryste publikum og gøre os urolige. Skal vi slå det hen med latter eller blive eksistentielt skræmte?

Det lød spændende. Visionært. Og da vi havde læst manuskriptet, var vi overbeviste om, at vi ville være med til at realisere filmen."

Borgman2
"Borgman". Foto: Victor Arnolds

I "Borgman" ønskede Alex at udforske mørket og gå endnu længere ind i absurditeten og ondskaben – uden at slippe den originale fortællestil og sorte humor, som hans tidligere film er kendt for.

Hvad er Angel Films interesse i et hollandsk projekt?

"I Danmark er vi velsignet med en imponerende række dygtige instruktører, men lige sådan en som Alex er faktisk lidt svært at finde. Alex er et klassisk renæssancemenneske, der skriver, instruerer, spiller skuespil og maler. Hans absurde fortællestil og kunstneriske vision er unik. Han har sin helt egen signatur.

Det var først og fremmest muligheden for at arbejde på et helt særegent projekt, der drev interessen fra vores side. Det var en gave, også for de danske kreative, der blev involveret. For at holde motivationen oppe gennem alle de logistiske udfordringer, som en koproduktion bærer med sig, må man være forelsket i materialet."

Hvad var Graniet Films interesse i det danske samarbejde?

"Graniet gik fra starten målrettet efter skandinaviske partnere, fordi Alex gerne ville arbejde med danske skuespillere. Han var imponeret over de danske film, han havde set, og var interesseret i flere skuespillere. For at det ikke skulle ende i en dansk/hollandsk/flamsk/engelsk euro-pudding, var det vigtigt for Alex, at sproget var indbygget i fortællingen. Det løste han ved at give Sara Hjort en rolle som familiens danske barnepige, som tillader, at skuespilleren taler engelsk, mens Benjamin Boe Rasmussens rolle som en mystisk mand i åbningssekvensen er ordløs.

At arbejde med både Sara og Benjamin har givet Alex mere blod på tanden til at arbejde med danske skuespillere fremover. Det gælder også samarbejdet med den dygtige kostumedesigner Stine Gudmundsen-Holmgren. Så forhåbentlig er "Borgman" blot den første af mange film, vi producerer sammen."

"Borgman" er en hollandsk-belgisk-dansk koproduktion. De danske koproducere er Tine Mosegaard og Mogens Glad.

Borgman

"Borgman" er en mørk og absurd ondsindet fabel. Den centrale person er Borgman. Er han en drøm? En dæmon? Er det en fordrejet allegori eller en alt for virkelig kropsliggørelse af vores værste frygt? Borgmans tilstedeværelse udløser en gradvis, men total opløsning af en omhyggeligt opbygget facade hos filmens arrogante og velbjergede par, deres tre børn og deres barnepige i en privilegeret forstadsvirkelighed.

"Borgman" er koproduceret af danske Angel Films, har danske Sara Hjort og Benjamin Boe Rasmussen på rollelisten og kostumedesigns af Stine Gudmundsen-Holmgren.

"Borgman er den første hollandske film i 38 år, der er udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes.

Alex van Warmerdam

Forfatter, designer, instruktør og skuespiller.

Født i 1952, Holland.

Uddannet i grafisk design og malerkunst fra Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam.
Medstifter af musikteaterkompagniet Hauser Orkater og teatergruppen De Mexicaanse Hond.

Har bl.a. instrueret filmene "Abel" (1986), "The Northeners" (1992), "The Dress" (1996), vinder af FIPRESCI-prisen Venedig , "Little Tony" (1998), "Grimm" (2003) og "The Last Days of Emma Blank" (2009).

Dansk-hollandske koproduktioner

Tidligere dansk-hollandske koproduktioner tæller bl.a. de hollandske hovedproduktioner Stijn Connix' "Fjernt bag månen" (2003) og Urszula Antoniaks "Code Blue", der udtaget til Directors' Fortnight i Cannes i 2011, og de dansk hovedproducerede Christian E. Christiansens "ID:A" (2011), Thomas Vinterbergs "It's All about Love" (2003), og Lars von Triers "Manderlay", udvalgt til hovedkonkurrencen i Cannes i 2005, og "Nymphomaniac" (2013), alle produceret af Zentropa.

Angel Films / Det Danske Filmstudie

Stiftet i 1988 af Mogens Glad.

Selskabet ledes af medejer og producent Poul Erik Lindeborg og manager Peter Sølvsten Thomsen.

Produktionsselskabet Angel Production har produceret og koproduceret mere end 30 spillefilm og dokumentarer foruden forskellige tv-koncepter, bl.a. "Tintin et moi" (2003), "Okay" (2002), "En kort, en lang" (2001)og "Dancer in the Dark" (2000, associate producer).

I 2005 købte Angel Films Det Danske Filmstudie, et af de ældste filmstudier i Danmark.

Angel Films nye strategi er at positionere sig som en attraktiv koproduktionspartner for danske og internationale selskaber og som væksthus for nye talenter

I 2010 ansatte Det Danske Filmstudie Tine Mosegaard, tidligere Head of Industry på CPH:DOX, til at nå selskabets nye målsætninger.