Dobbelt sejr på Island

Danmark hentede tirsdag aften de to hovedpriser og en Special Mention på Nordisk Panorama – 5 Cities Film Festival 2009.

Bedste nordiske kortfilm på Nordisk Panorama blev Rúnar Rúnarssons "Anna", mens Mads Brüggers "Det røde kapel" vandt prisen for bedste dokumentarfilm. Christian Sønderby Jepsen modtog en Special Jury Mention for dokumentarfilmen "Side om side".

Over seks dage har 72 film konkurreret i Reykjavik

Anna

"Anna" deltog også i Cannes i serien Quinzaine des Réalisateurs / Directors' Fortnight. Islandske Rúnarsson er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2009 med "Anna" som afgangsfilm.

I "Anna" portrætteres en ung pige i en skrøbelig periode af sit liv. Den 12-årige Anna, som bor i en lille fiskerby, står ved en skillevej. Hendes omverden er ved at ændre sig - og det er hun også.

Det røde kapel

Brüggers "Det røde kapel" deltog i en nyklippet film-udgave af tv-eksperimentet med samme navn. Filmen tager tilskueren med på en rejse ind i det lukkede nordkoreanske diktatur. Under påskud af at opføre absurd teater slipper "teatertruppen" gennem regimets strenge censur med både underholdende og ofte bizarre situationer til følge.

Side om side

Christian Sønderby Jepsens dokumentarfilm "Side om side" modtog en Special Jury Mention. "Side om side" skildrer en 15 år lang nabostrid i den lille vestjyske by Tarm. Med filmen kommer instruktøren bagom fjendskabet og optrævler de hændelser, der i sin tid var kimen til konflikten.

Nordisk Panorama 2009 takker af for i år

Over seks dage har 72 film konkurreret i Reykjavik. Festivalen viser nogle af de bedste nordiske produktioner inden for kort- og dokumentarfilm. Næste år afholdes festivalen i Bergen, Norge og i 2011 finder den sted i Århus.

Nordisk Panorama – 5 Cities Film Festival