Dok-fokus og kortfilm i Edinburgh

FESTIVAL. Der er spot på dansk dokumentarfilm, to kortfilm i konkurrence og international premiere på engelsk remake af "Pusher" på filmfestivalen i Edinburgh, der løber frem til 1. juli.

Der er bud efter dansk dokumentarfilm. Ikke mindst "Ambassadøren", der har rejst til en lang række store festivaler i Europa og USA siden sin internationale premiere i Amsterdam i november, hvor en hollandsk medvirkende forgæves forsøgte at nedlægge forbud mod visning af den kontroversielle film.

Nu er turen kommet til Edinburgh International Film Festival, hvor "Ambassadøren" sammen med to andre danske dokumentarfilm, "Au Pair" og den firefløjede "Sådan er søskende", introduceres til et skotsk festivalpublikum, der over de næste par uger kan vælge og vrage imellem 121 premierefilm fra 52 lande.

Den filmfaglige del af publikum kan desuden møde nogle af producerne bag de danske dokumentarfilm. Danish Documentary Focus er titlen på en event under festivalens branchetræf. Her fortæller Peter Engel om Brüggers utrolige rejse til Den Centralafrikanske Republik og Helle Faber om "Au Pair", der skildrer tre filippinske au pair-pigers liv og længsler i en dansk hverdag. Helle Faber er også producer på den prisbelønnede film fra nutidens Rusland, "Putin's kys".

Dokumentartræffet er en del af filminitiativerne arrangeret af Det Danske Filminstitut under EU-formandskabet, der slutter 30. juni. 

To film i kortfilmkonkurrence

Publikum i Edinburgh kan desuden opleve kortfilmen "Brainy" af Daniel Joseph Borgman. Den newzealandsk-danske instruktør vandt for to år siden en pris i Cannes for sin forrige kortfilm "Berik", og herhjemme bliver han i løbet af det kommende år aktuel med sin første spillefilm "The Weight of Elephants".

Også i konkurrence er animationen "Seven Minutes in the Warsaw Ghetto", der for nyligt modtog en særpris på den prestigefyldte dokumentarfilmfestival i Annecy. Filmen er, ligesom Borgmans "Brainy", produceret under Filminstituttets talentstøtteordning New Danish Screen. Endnu en animation, "Hund i himlen", vises i et program for familiefilm.

"Effektiv" Pusher-remake

For Refn-fans er der grund til at holde øje med festivalens konkurrenceprogram for nye britiske film. Her får Luis Prieto's remake af den danske instruktørs kultklassiker "Pusher" nemlig verdenspremiere. Kim Bodnias Frank spilles af Richard Coyle, Mads Mikkelsens Tonny af Bronson Webb, mens Szlatko Buric' frygtindgydende Milo spilles af ... Szlatko Buric.

Branchebladet Screen kalder i sin festival-anmeldelse filmen for "energisk effektiv", men savner dog noget af den kradse intensitet fra Nicolas Winding Refns originale film fra 1996. Dansk premieredato er endnu ikke fastsat. Læs om filmen på imdb.com.

Edinburgh International Film Festival 20. juni – 1. juli