Dokumentarfilm i Danmark 2012

OVERBLIK. 2012 blev et år, hvor millioner af tv-seere lod sig rive med af diskussioner, som danske dokumentarfilm rejste, hvor flere børn og voksne så dokumentarfilm over internettet, hvor CPH:DOX igen satte publikumsrekord, hvor danske dokumentarfilm var yderst synlige på de store internationale festivaler, og hvor ikke mindre end 55 danske dokumentarfilm støttet af Filminstituttet mødte deres publikum første gang.

2012 bød på premiere på ikke mindre end 55 dokumentarprojekter støttet af Filminstituttet. 33 var produktionsstøttet under konsulentordningen (inkl. tre serier), fem under støtteordningen New Danish Screen, og 17 gennem Filmværkstedet. Foruden de 55 film støttede konsulentordningen 12 danske koproduktioner, og yderligere tre film modtog lanceringsstøtte.

Biografpremierer

Mange af årets film blev vist på det store lærred under festivalen CPH:DOX, mens otte danske film havde traditionel biografpremiere med visning flere steder i landet.

Topscoreren blandt de otte biografdokumentarer er Christian Sønderby Jepsens "Testamentet" med 15.000 solgte billetter, skarpt fulgt af Phie Ambos "Free the Mind", set af 13.000. Joshua Oppenheimers "The Act of Killing", som stadig går i biograferne, er med 7.000 billetter den tredje-mest-sete.

43.000 billetter blev der solgt i alt til årets danske biografdokumentarer. Stadig pænt sammenlignet med 2011, hvor mere end halvdelen af de 72.000 billetter skyldtes særlig stor interesse for filmen "Svend" om den folkekære Svend Auken.

En dansk koproduktion "Palme" om Oluf Palme lagde yderligere godt 15.000 billetter til dette års billetsalg.

DOXBIO stod for hovedparten af de danske dokumentarfilm i biografen.

testamenetet
"Testamentet" var årets mest sete biografdokumentar. Framegrab

CPH:DOX

For tiende år i træk kunne CPH:DOX fejre publikumsrekord, nu med hele 51.800 solgte billetter, små femtusind flere end sidste år.

På årets festival var det særligt de danske dokumentarfilm, publikum var vilde med. De fire mest sete film var danske: "The Act Of Killing", Andreas Johnsens "Kidd Life", Andreas M. Dalsgaards "The Human Scale" og Daniel Denciks "Ekspeditionen til verdens ende".

Tv

Katrine W. Kjærs "Mercy Mercy - Adoptionens pris" gav hele Danmark anledning til at diskutere adoption. Over 1,2 mio. så filmen fordelt på tre visninger på TV 2 inden for en enkelt uge.

De otte selvstændige film i kampagnen "Hvorfor fattigdom?" blev tilsammen set af mere end 1,1 mio. seere på DR TV, alene ved førstegangsvisningerne.

"Et forbandet år" som indgik i TV 2's Knæk Canceren-tema blev set af en halv mio. danskere.

En koproduktion, som gjorde sig særlig bemærket, var Plus Pictures "Dronningen af Versailles", der opnåede godt 150.000 seere på DR 2.

Filminstituttet har støttet flere af årets dokumentarserier: på DR 2 Sami Saifs "Fristad i frigear" og på Ramasjang Ulla Søes "Shanne og veninderne", Anja Haubergs "Mig og min familie" og en serie bestående af fire selvstændige film af fire instruktører "Sådan er søskende".

ligemidtimellem
"Lige midt imellem" fra serien "Sådan er søskende". Foto: Radiator Film

Filmstriben

Filmstriben.dk, der i et samarbejde mellem Filminstituttet og DBC distribuerer kort- og dokumentarfilm til biblioteker og skoler, får stadig flere brugere. Antallet af undervisningsinstitutioner, der abonnerer, er steget til 1838. Det betyder, at ca. to tredjedele af de danske folkeskoler og gymnasier har adgang til filmene.

Ved årets afslutning vil der have været ca. 600.000 visninger på skoler mod ca. 400.000 i 2011 og 240.000 i 2010. De enkelte visninger kan være for en eller flere elever.

På bibliotekerne er der fortsat interesse for at være tilsluttet den såkaldte fjernadgang til Filmstriben. 98 % af danskerne har nu adgang til at se film hjemmefra blot ved at logge på med deres personnummer og biblioteks-password.

Ved udgangen af 2012 er der i alt 1.212 kort- og dokumentarfilm fra Filminstituttet tilgængelige på filmstriben.dk, langt størsteparten af dem danske. Knap 100 af filmene er tilføjet i år.

Dokumentar i Cinemateket

Månedens dokumentar har været en pæn publikumssucces. Syv film blev set af i alt 2600. Det var især de varmhjertede film om skæve eksistenser som Nick Brandestinis "Darwin", Errol Morris' "Tabloid" og James Marshs "Project Nim", der tiltrak publikum.

Et højdepunkt i Cinematekets dokumentarprogram var et besøg i august af den østrigske instruktør Michael Glawogger.

Internationalt

Året åbnede med en pris til Lise Birk Pedersens "Putins kys" på Sundance Filmfestivalen for bedste fotografering (Lars Skree) og en pris til den dansk koproducerede (Mette Heide) "Queen of Versailles" for bedste instruktion.

Stærkt efterspurgte film som "Putins kys", Christian Sønderby Jepsens "Testamentet", Mads Brüggers "Ambassadøren", Omar Shargawis "½ Revolution", Ida Grøns "Klovn for livet" samt Christian Bonke og Andreas Koefoeds "Ballroom Dancer" har gennem året turneret på en lang række festivaler og vundet priser.

I efteråret vakte "The Act of Killing" stor opmærksomhed i Toronto og Telluride, og filmen er nu inviteret til Berlin. Ni film blev inviteret til IDFA, og på denne festival, og på CPH:DOX fik et stort opbud af film- og pressefolk lejlighed til at se nye danske produktioner, der nu efterspørges af festivaler rundt i verden. Det er titler som IDFA-hovedkonkurrencedeltageren "Mit Afghanistan" af Nagieb Khaja, den IDFA-nominerede "Mercy Mercy", Phie Ambos "Free the Mind", Brian McGinns "Rekordmanden", Andreas Johnsens "Kidd Life", Daniel Denciks "Moon Rider" og samme Denciks "Ekspeditionen til verdens ende".

ballroomdancer1
Christian Bonke og Andreas Koefoeds "Ballroom Dancer". Framegrab

Film på vej

Filminstituttet har i år givet produktionsstøtte til 25 danske dokumentarprojekter under konsulentordningen. New Danish Screen har støttet ni og Filmværkstedet ni. Desuden er der støttet fire koproduktioner.

Der er igen udsigt til et endnu et spændende dokumentar-år med vidt forskellige film, der vender blikket både udad og indad.

Nogle af de film vi kan se frem til er Adam Schmedes saga om Ishavets kæmpe, grønlandshvalen, Daniel Denciks filosofiske undersøgelse af, hvad der sker, når man sejler til verdens ende, Berit Madsens internationalt anslåede film, om en 16-årig iransk pige, der drømmer om at blive astronaut, og som kæmper mod et mandsdomineret samfund for at få sit ønske opfyldt, Camilla Nielssons skildring af et Zimbabwe, der efter 30 års diktatoriske tilstande med den tidligere frihedshelt Robert Mugabe, er på vej mod at etablere demokrati, og Christian Sønderby Jepsen og Pernille Bervald Jørgensens beretning om Svend og hans mange børn – om social arv og vanskelighederne med at bryde med den.

Tags: