Dokumentarfilm og de nye medier på DFI

Pinly & Flau: Menses og Mandestrip (framegrab)
Seriøse ungdomsdokumentarserier som webisodes, pinligheder og interaktive gys på mobiltelefon, daglige kortfilm på netavis, kunstværker på YouTube, politiske kampagnefilm og mikrofinansiering. Det er eksempler på projekter, som Det Danske Filminstitut har igangsat og støttet i løbet af de seneste par år. Projekter, der undersøger, hvordan dokumentarfilm spiller sammen med de mange nye medier og platforme. I anledning af det årlige træf for filmbranchen DOKDAG 2009 den 27. april har DFI's konsulenter på Kort- og dokumentarfilm og New Danish Screen gjort status over projekter, der undersøger de mange nye muligheder.

Dola Bonfils, Michael Haslund-Christensen, Miriam Nørgaard og Jacob Høgel fortæller i en rapport om erfaringer med projekter som DOXWISE, Mobilfilm, CLIPS, Flooded McDonald samt nye initiativer som "Bedre end Bendter", webepisodes om en pigefodboldklub, og en afslørende politisk dokumentarfilm, "Blod i mobilen", der afprøver mikro-finansiering via internettet.

Nye udtryk på vej?

Konsulenterne på Det Danske Filminstitut stiller i deres status spørgsmålene: Hvilken rolle skal Filminstituttet spille, når filmene indgår i tværmediale projekter? Får vi de rigtige ansøgninger? Kan Filminstituttets støttesystemer åbnes mere over for tidens udtryk?

Konsulenterne er nysgerrige overfor de nye muligheder, men også skeptiske: Bliver udveksling og dialog efterhånden overdøvet af bruger-kommunikation, amatørfilm og banaliteter i et diffust, kommercialiseret internet-landskab? Eller er der rent faktisk nye kunstneriske udtryk på vej, orkestreret af nettets tekniske, kunstneriske og intellektuelle muligheder?

Det er nogle af de spørgsmål, der har været på spil i de konkrete projekter. Og både DFI og filmbranche har høstet en række interessante erfaringer undervejs.

Konsulenterne når ikke frem til entydige svar på alle spørgsmålene, men konkluderer blandt andet: Mangfoldighed i de digitale, interaktive multimedier udfordrer filmene og deres skabere, personligt, politisk og kunstnerisk til at navigere i nye retninger, både under værkets tilblivelse og når det skal distribueres.

DFI's konsulenter mener, at de fortsat skal lægge vægt på begreber som kunstnerisk kvalitet i det enkelte værk, men i høj grad også skal sikre og opmuntre til, at den moderne dokumentariske fortæller forholder sig til det mediebillede, som internettet og den digitale teknologi tilbyder.

Læs hele statusartiklen Dokumentarfilmen og de nye medier

[Topbillede: Pinly & Flau: Bulet og Pulet, framegrab]

Links
DOXWISE: Om projektet

Mobilfilm: Filmkunst for unge på mobilen (DFI, 11. juni 2008)
Mobilfilm: Martin Strange Hansens mobilfilm hædret (FILMupdate, 15. april 2009)
Mobilfilm: TV2 Teddy

CLIPS: Filmkunst på netavis (DFI, 30. oktober 2008)
CLIPS: Filmkunst i miniformat til netavis (FILMupdate, 6. oktober 2008)
CLIPS: CLIPS på Politiken.tv

Flooded McDonald's: Trailer hos Superflex
Flooded McDonald's: Det Danske Filminstitut støtter film af Superflex (DFI, 28. november 2008)