Dokumentarfilm under pres

MINIPORTRÆTSERIE. Mette Heide har "Kvinder med power" og "Rekordmanden" med på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Mød hende og fem andre kvindelige dokumentarfilmproducerere, der markerer sig som aldrig før både på den nationale og internationale scene.

Filmbranchen bliver jævnligt beskyldt for kønsdiskrimination, men når det gælder dokumentarfilmproduktion i Danmark, står kvinderne stærkt.

"Den største udfordring er at sikre, at der fortsat er et marked for dokumentarfilm."

Læs: Uudslukkeligt kærlighedsforhold til virkeligheden

Kvinder og film

Danske dokumentarfilm

Syv ud af ni danske film på IDFA er produceret af kvinder (medregnet "Mit Afghanistan", som har både en mandlig og kvindelig producer). Ud af de dokumentarfilm, som Det Danske Filminstitut støttede i 2011, er 65 % produceret af kvinder, og i 2012 er det foreløbige tal helt oppe på 76 % – mod 53 % i spillefilm.

Tallene i USA

I den amerikanske filmindustri er der flere kvinder, der arbejder med dokumentarfilm end med fiktion. Sidste år stod kvindelige instruktører bag 35 % af de amerikanske dokumentarfilm, 18 % spillefilm og kun 5 % blockbustere. Som producer var procentdelen af kvinder 29 i spillefilm og 35 i dokumentarfilm.

Kilde: Center for the Study of Women in Television and Film at San Diego State University

Den nye generation

Afgangsårgangen af dokumentarinstruktører på Den Danske Filmskole i 2011 bestod udelukkende af kvinder. Samme år var kun 1 ud af 6 fiktionsinstruktører kvinder, mens 4 ud af 6 af de dimitterende producere var kvinder.

Et kvindearbejde

Klippejobbet er blevet bestredet af kvinder siden filmens fødsel, da det blev anset som en kvindesyssel i stil med syarbejde. Det siges, at kvinder rent faktisk er bedre klippere end mænd, fordi de har større talent for at observere og fortolke følelser i ansigtsudtryk.

Kilde: The New York Times, 25. maj 2012

På den røde løber

I Cannes 2012 rasede internationale kritikere over, at ingen kvindelig instruktør var udtaget. I Danmark har en kvindelig instruktør ikke vundet en Robert-pris i 12 år.

Kilde: Politiken 

Mette Heide

Film

Kvinder med power, Rekordmanden, The Queen of Versailles, Lej en familie, Opfindelsen af Dr. Nakamats

Bonusinfo

Trods de knastørre svar ovenfor, elsker kollegerne i Plus Pictures at fortælle vittigheder, gå til frisøren, købe sko, diskutere ferieplaner – kun til lande med varmt klima – og prale af deres børn. 

FILMupdate har spurgt seks markante, internationalt orienterede kvindelige dokumentarfilmproducere om deres drivkraft, skelsættende projekter, daglige udfordringer og bud på, hvad det er, kvinderne kan.

METTE HEIDE / PLUS PICTURES

Hvorfor er du producer – hvad er din drivkraft?

Jeg kan godt lide kombinationen af at være sparringspartner og entreprenør.

Nævn arbejdet med en produktion, instruktør eller andet, der har bragt dig særlig glæde?

De produktioner, hvor forventninger indfris, og der er en god dialog gennem hele processen, er altid en fornøjelse.

Hvad er dine største udfordringer?

Den største udfordring er at sikre, at der fortsat er et marked for dokumentarfilm. I det store internationale medielandskab er dokumentarfilmen under et enormt pres. Derfor er det vigtigt, at der produceres film, der udforsker nye fortælleformer og samtidig når et stort publikum via nye såvel som eksisterende distributionsplatforme.

Har du et bud på, hvorfor der er så mange kvindelige dokumentarfilmproducere, der markerer sig for tiden (fx er syv ud af otte danske film i konkurrence på IDFA produceret af kvinder)? Er der nogen særlige 'kvindelige' egenskaber, du har gavn af som producer?

Det er vigtigt for en producer at finde den rigtige balance af mod og realitetssans. Jeg tror bestemt ikke, den evne har særlige kønslige fortrin. Desuden skal en producer være god til at tale med instruktør, hold og de mennesker, der er gået finansielt ind i produktionerne. Det tror jeg heller ikke er kønsspecifikt. Måske er producerjobbet i Danmark blevet et kvindefag, både inden for dokumentar og fiktion, fordi det er blevet økonomisk mindre lukrativt at producere film. Så springer mændene fra.