Dox i byen

I den kommende måned kan man se dokumentarfilm på gader, pladser og hustage i landets fire største byer, når CPH:DOX og DR med støtte fra Det Danske Filminstitut lancerer DR:DOX . Og det er markante dokumentarfilm og lokale bands med internationalt format, der bydes på.

I aften går det løs i himlen over Århus på taget af Bruuns Galleri, hvor James Marshs "Man on the Wire" præsenteres. Direktør for den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX, Tine Fischer, glæder sig sammen med DR:

"Dokumentarfilm er jo rodfæstet i en eller anden form for virkelighed. Derfor er der noget særligt ved at opleve dokumentarfilm i rum, der har en reference eller tilknytning til den virkelighed, filmene beskriver. Det er visningen af "Man on Wire", en film om linedans mellem hustage, der vises på taget af Bruuns Galleri i Århus og Blekingegadebanden i Blekingegade, et godt eksempel på. Her kan man tale om en kontekst, der sætter filmenes virkelighed i relief. Der sker noget interessant med oplevelsen af dokumentarfilm, når rammerne fungerer som en slags med- eller gendigtere."

PROGRAM FOR DR:DOX

Århus, 21. august. Kl. 18.00 – Taget af Bruuns Galleri
James Marshs "Man on Wire".

Den Oscar-belønnede film fortæller historien om den franske vovehals Philippe Petits, der blev en international berømthed med sin ulovlige linedans mellem Twin Towers i New York.
Men Among Animals spiller efterfølgende.
"Man on Wire" vises senere på DR2, men datoen er endnu ikke bekræftet.

Ålborg, 28. august. Kl. 18.00 – Nordkraft
Michaels Noers "De Vilde Hjerter"

Michael Noer viser endnu engang sit store talent med filmen om en flok knallertdrenge, der kører af Pommern til og på vejen overtræder alle regler for anstændig opførsel og tester grænserne for male bonding, alt imens de filosoferer over de store spørgsmål i livet. Noer er den nye generations filmmager.
Instruktør Michael Noer vil præsentere filmen, og Thee Attacks spiller efterfølgende.
"De Vilde Hjerter" på DR2 tirsdag 1. september kl. 20.45.

Odense, 4. september. Kl. 18.00 – Munke Mose
Mads Brüggers "Det Røde Kapel"

DR's serie er blevet til en dokumentarfilm af spillefilmslængde. Komikerne Simon Jul og Jacob Nossell rejser til Nordkoreas militaristiske overvågningssamfund og er hovedpersonerne i en absurd og censureret kulturudveksling, hvor den officielle nordkoreanske retorik udfordres af dansk komik. Europæisk premiere.
Jacob Nossel vil være til stede og svare på spørgsmål, og efterfølgende spiller The Setting Son.
"Det Røde Kapel" vises på DR2 tirsdag 8. september kl. 20.45.

København, 10. September. Kl. 18.00 – Blekingegade
Anders Riis-Hansens "Blekingegadebanden"

Gruppen havde sit skjulested i selveste i Blekingegade, hvor filmen vises. Filmen fortæller den dramatiske historie om en af de største, danske kriminalsager nogensinde. En sag, der involverede en række vellykkede røverier, kidnapningsplaner og til sidst, drabet på en politimand i Købmagergade.
Instruktør Anders Riis-Hansen er til stede, og vil efter filmen vil besvare spørgsmål fra publikum.
"Blekingegadebanden" vises på DR1 søndag 13. september kl. 20.00.

København, 11. September. Kl. 18.00 – Enghave Plads
Alexandra Lipsitz's "Air Guitar Nation"

Filmen beskriver tilblivelsen af US Air Guitar Championships og deltagernes kamp for at vinde titlen som første amerikanske World Air Guitar Champion. Det vanvittige projekt udspillet på imaginære instrumenter leverer stoffet til en både underholdende og medrivende dokumentarfilm.
The Defectors spiller efterfølgende.
"Air Guitar Nation" vises på DR2 -tirsdag 15. september kl. 20.45.