DR2: Byer på speed

TV-PREMIERE. Fire nye dokumentarfilm, som DR TV viser, har besøgt nogle af klodens voksende kæmpebyer: Bogotá, Kairo, Mumbai og Shanghai. Filmene beskriver de udfordringer, muligheder og omkostninger, som en nærmest ukontrollabel byvækst medfører. Følg med til Bogotá og Kairo tirsdag den 31. august kl. 20.30 og 21.30 på DR2.

DR2 har tirsdag den 31. august tv-premiere på to film om kæmpebyerne Bogotá og Kairo i dokumentarserien "Cities on Speed". De to film indgår i en serie bestående af fire film om menneskets vilkår i de moderne megacities. DR viste de to første film om Mumbai og Shanghai sidste tirsdag.

Det Danske Filminstitut og DR har bedt instruktørerne skildre de udfordringer og udviklingsmuligheder, der er konsekvensen af den fortsatte vækst i metropolerne på et tidspunkt i historien, hvor mere end halvdelen af verdens befolkning lever i storbyer.

Bogotá forvandling

Det er ikke mange år siden, den colombianske hovedstad Bogotá blev regnet for en af verdens farligste byer. Over 2.600 meter oppe i Andesbjergene kæmpede syv millioner mennesker en daglig kamp med narkokriminalitet, korruption, fattigdom og ikke mindst med hinanden.

Andreas Dalsgaards "Bogotá forvandling" fortæller den unikke og overraskende historie om, hvordan to borgmestre, Antanas Mockus og Enrique Peñalosa med vidt forskellige metoder i løbet af bare ti år fik ændret adfærdsmønstrene i Colombias hovedstad, så udviklingen blev vendt fra en negativ volds- og kaosspiral til en status som visionær rollemodel for andre megabyer.

Kairo skrald

Engang var det en pæn og ryddelig by. Engang var der kun 12 millioner mennesker. I dag er Kairo på vej til at passere de 20 millioner, og skraldet hober sig op i gaderne. Ingen kan holde trit med den hastighed, som byen vokser med.

Mikala Kroghs "Kairo skrald" bevæger sig ind i de ellers lukkede skraldebyer, hele bydele i den egyptiske hovedstad, hvor befolkningen lever af at sortere og genbruge affald. Smtidigt viser filmen med humor og lune, hvor store kulturelle og vanemæssige udfordringerne der er, når et mellemøstligt land hyrer italienske firmaer til at løse sine stadig mere uoverskuelige renovationsopgaver.

Cities On Speed - Kairo skrald
DR2
31. august kl. 20.30

Cities On Speed - Bogotá forvandling
DR2
31. august kl. 21.30

Begge film genudsendes 4. september