Drevet af kærlighed til filmen

NEKROLOG. Ib Monty skabte i sin tid som direktør for Det Danske Filmmuseum en institution af høj international karat. Museumsleder og filmkritiker Ib Monty blev 85 år.

Ib Monty kom til Det Danske Filmmuseum som mag.art. i litteratur, for det blev filmen, der trak. Han sad i spidsen for Filmmuseet i hele 37 år, fra 1960 til 1997, og skabte i sin tid som leder et internationalt anerkendt filmarkiv med betydelige samlinger af film, bøger, tidsskrifter, stills og plakater.

Filmmuseets samlinger er i dag en del af Det Danske Filminstitut, hvor Ib Montys mangeårige indsats videreføres ikke bare i Cinemateket i Gothersgade i København, men også digitalt med Filmcentralen, det historiske streamingsite Danmark på Film og Filminstituttets mange andre tjenester.

I årene 1960-67 var Ib Monty redaktør for Filmmuseets dengang nye, unge tidsskrift Kosmorama, sat i søen i 1954 for at styrke den seriøse filmkritik, der havde trange kår – i en tid, hvor film i høj grad blev opfattet som kulørt og folkelig underholdning. Nu skulle de danske filmentusiaster præsenteres for kritik af høj kaliber.

Hermed vil Ib Monty også blive husket som en af pionererne inden for filmkritikken i Danmark. Allerede tidligt begyndte han at anmelde film – og indimellem litteratur – for Jyllands-Posten. Her virkede han frem til 1994 og blev kendt som en seriøs, skarp og vidende skribent.

Et professionelt virke drevet af kærlighed til filmen som kunstart og lysten til at formidle indsigt af høj kvalitet førte også til, at Ib Monty sammen med kollegaen Morten Piil udgav trebindsværket "Se – det er film" i 1964-66. Han fungerede desuden som mangeårig censor på filmvidenskab.

Ib Monty modtog en Æresbodil i 2008 for sin "pioner-indsats for filmhistorie, filmvidenskab og filmformidling".

Ib Monty døde fredag den 29. juli. Han blev 85 år.

Tags: Ib Monty