Dreyer som inspiration

Carlos Reygadas, Paul Auster og Guillermo del Toro er alle enige om én ting – Carl Th. Dreyer er en filmmager af format og en vedvarende inspirationskilde.

Der er mange meninger om Dreyer og hans filmiske værker. Hvor vi i Danmark ikke altid har ofret den store kunstner og hans film lige megen opmærksomhed, er han beundret og fejret blandt filmmagere i resten af verden. 

Inspirationen fra Dreyers "Ordet" er blandt andet til at se i den mexicanske instruktør Carlos Reygadas' værk "Silent Light":

"Min film er ikke som sådan en hyldest til "Ordet" eller Dreyer. Den gror simpelthen bare i dens skygge," forklarer Carlos Reygadas, der er stor fan af Dreyers arbejde. "Da jeg så 'Ordet', følte jeg en sådan tilfredsstillelse, at jeg ville se filmen med nogle måneders mellemrum resten af mit liv. Og det har jeg gjort, sammen med 'Vredens dag' og 'Gertud' i mange år." 

En anden kunstner, der har ladet sig inspirere af Dreyer og filmen "Ordet", er den amerikanske forfatter Paul Auster. Han lader i "Usynlig" (2009) sin hovedperson se "Ordet", og denne bliver meget berørt af miraklet i slutningen af filmen (læs afsnittet).

vampyr_593"Vampyr" (1932) af Carl Th. Dreyer

Den spanske instruktør Guillermo del Toro, der bl.a. har instrueret "Pans labyrint" og "Hellboy", er på den anden side dybt fascineret af Dreyers "Vampyr", som han omtaler som "en af de få vampyrfilm, der rent faktisk går til bunds i myten og gør vampyren til en ånd og ikke et fysisk væsen". Del Toro har erklæret, at "Vampyr" er en af hans favoritfilm.

Med det nye site carlthdreyer.dk kan alle få et større indblik i Dreyers filmiske univers og Dreyer selv. I resten af juni vises et stort udvalg af film fra Dreyers hånd. Læs mere her.

"Han gjorde det bare" 

Mangeårig Hollywood-producer James Schamus, der blandt andet har produceret Ang Lees "Lust, Caution" og "Brokeback Mountain" og skrevet en afhandling om Dreyers "Gertrud", fortæller i denne video til FILMupdate om Dreyers betydning i dag: