Dreyers kortfilm

Dansk films store auteur Carl Th. Dreyer (1889-1968) lavede op gennem 1940’erne en række kortfilm for Dansk Kulturfilm. Den mest kendte er nok 'De nåede færgen' – en propagandafilm for Rådet for Større Færdselssikkerhed, som fandt vej til mangt et klasseværelse de følgende årtier. I alt var han involveret i 14 statslige kort- og dokumentarfilm, en broget buket – både hvad angår indhold og stil. I går var det 50-året for Dreyers død!

Oplysningsfilmen 'Mødrehjælpen' fra 1942 blev hans første filmarbejde efter 8 års ufrivillig pause. Dreyers første tonefilm fra 1932, den tysk/franske 'Vampyr', som havde været et kompliceret projekt at realisere, blev en økonomisk fiasko. Dreyer var slået ud, også af private årsager, og måtte lade sig indlægge på en klinik i Paris. I begyndelsen af 1934 involverede han sig i en fransk/italiensk filmproduktion, som skulle optages i Somalia. Han var med på manusarbejdet, research og de praktiske forberedelser og kom også afsted til Afrika, men bukkede efter nogle uger under for malaria og måtte rejse hjem. Dreyer slog sig nu ned i København og tjente til livets – og familiens – ophold ved i perioden 1936-1941 at skrive daglige klummer fra Københavns Byret til B.T.

Opgaven med 'Mødrehjælpen', produceret af Nordisk Film, skulle tjene til at bevise, at ’den store kunstner’ kunne overholde en produktionsplan og et budget. Det lykkedes, og Palladium gav ham efterfølgende muligheden for at realisere spillefilmen 'Vredens Dag'. Efter den og endnu en spillefilm i Sverige, kammerspillet 'Två människor' (1945), som blev en økonomisk fiasko og aldrig fik dansk premiere, vendte Dreyer tilbage til Dansk Kulturfilm. 

Læs Claire Thomsons artikel Kunstnerens hånd - Dreyer, Thorvaldsen, Venus

Her indleder han frugtbare samarbejder med de to fotografer Preben Frank og Jørgen Roos. Sammen med Frank lavede Dreyer flere film af stor skønhed, bl.a. den storladent lyriske fremstilling af 'Storstrømsbroen' i filmen af samme navn og 'Thorvaldsen', hvor kameraets undersøgende blik på de smukt lyssatte marmorskulpturer fascinerer. 

Læs Jørgen Roos fortælle om samarbejdet med Dreyer

Dreyer og Roos får med deres vilde påfund og vovemod i 'De nåede færgen' fyret godt op under en motorcykeltur over Fyn og overrasker samtiden med en original filmfortælling efter Johannes V. Jensens novelle. I den uundgåelige unhappy ending kan det allersidste billedes fortættede stemning vække mindelser om Dreyers sælsomme gyser 'Vampyr' (1932).


Se flere af Dreyers kortfilm

Læs mere om Dreyers kortfilm

Se mere om Dreyer og Dansk Kulturfilm