Dronningen vinder Nordisk Råds Filmpris

PRIS. Instruktør og manuskriptforfatter May el-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producenterne Caroline Blanco og René Ezra vinder den fornemme Nordisk Råds Filmpris for 'Dronningen'.

Det blev Danmarks Oscarkandidat 'Dronningen', der tirsdag aften løb med Nordisk Råds Filmpris 2019. Den eftertragtede pris blev overrakt i Konserthuset i Stockholm i forbindelse med Nordisk Råds session.

Prisen deles mellem instruktør og manuskriptforfatter May el-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producenterne Caroline Blanco og René Ezra – for at understrege, at film som kunstform er resultatet af en kollektiv proces. 

Det er en berusende fornøjelse at opleve en finmasket film, der giver os de rette redskaber til, at vi selv kan finde vores forhold til et komplekst menneske.

- Juryen bag Nordisk Råds Filmpris

"En berusende fornøjelse"

Vi bringer her juryens motivation: 

"Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og passion? Er hun sexkrænker? Eller psykopat?

Vi er vant til, at film serverer en tydelig pointe. Vi ved næsten altid, om en filmfigur er god eller ond, men med 'Dronningen' overlader instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til os, publikum, at finde fokus og morale og dømme hovedpersonen Anne, der gør lige præcis det, hun IKKE bør – begynder en affære med sin stedsøn. 

Det forunderlige er, at det føles helt rigtigt at få det ansvar. Det er ikke en fornøjelse at lære Anne at kende – men det er en berusende fornøjelse at opleve en finmasket film, der giver os de rette redskaber til, at vi selv kan finde vores forhold til et komplekst menneske. Og som tror på, at vi selv er i stand til det.

Det er umuligt ikke at fremhæve Trine Dyrholm for sit formidabelt nuancerede skuespil som 'Dronning' Anne, men på alle niveauer – fotografi, musik, production design, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en næsten umulig opgave til at synes let og ubesværet."

Dansk Oscarkandidat

Dramaet om den succesrige advokat Anne, der sætter alt over styr, da hun forfører sin 17-årige stedsøn, blev i september udpeget som Danmarks Oscarkandidat. I januar vandt filmen publikumsprisen ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen, og Trine Dyrholm modtog for bedste skuespiller ved Göteborg Filmfestivalen. Også herhjemme fik filmen en overvældende begejstret modtagelse ved premieren i marts og er nu blevet set af 333.000 i biografen.

'Dronningen', der er produceret af Nordisk Film, er May el-Toukhys anden spillefilm. Hun debuterede med 'Lang historie kort' (2015), som hun også skrev sammen med Maren Louise Käehne.

Nordisk Råds Filmpris uddeles i år for 16. gang. Med 'Dronningen' er det sjette gang, at prisen går til en dansk film. Tidligere vindere er 'Drabet' (2005), 'Kunsten at græde i kor' (2007), 'Antichrist' (2009), 'Submarino' (2010) og 'Jagten' (2013).

De øvrige nominerede til Nordisk Råds Filmpris 2019 var ‘Aurora’ (Finland), ‘A White, White Day’ (Island), ’Blind Spot’ (Norge) og ’Rekonstruktion Utøya’ (Sverige).

Om Nordisk Råds Filmpris

Nordisk Råds Filmpris består af 350.000 kr. og gives til en film med en betydelig forankring i den nordiske kultur, høj kunstnerisk kvalitet og kunstnerisk originalitet.

Prisen deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer for at understrege filmproduktion som en kollektiv proces.