Efterårets premierefilm

PREMIERE. Børnene kan glæde sig til efteråret og vinteren, hvor tre familiefilm har premiere, mens de voksne kan se frem til to dramatiske film om kærlighed og krig i "Nøgle hus spejl" og "Under sandet".

Sidste del af året byder på tre film til det yngre publikum. Der bliver sparket i gang med "Emma og Julemanden – Jagten på Elverdronningens hjerte" og afsluttet med "Iqbal Farooq" og "Villads fra Valby", der begge er filmatiseringer af populære børnebøger. I mellemtiden kan de voksne nyde Michael Noers prisvindende "Nøgle hus spejl" og Martin Zandvliets "Under sandet", der fortæller et hidtil ufortalt kapitel af den danske efterkrigstidshistorie.

12. november. Emma og Julemanden – Jagten på Elverdronningens hjerte

11-årige Emma er en fantasifuld pige, der føler sig glemt af sin store familie. Emma elsker eventyrlige væsner, og da hun møder selveste Julemanden Nicolas og hans kone Julie, bliver det begyndelsen på en hæsblæsende rejse ind i Elverriget. Sammen skal de nemlig redde Nicolas og Julies nyfødte datter fra den forbitrede Elverdronning, som har forbudt kærlighed i Elverriget. Emma får uventet hjælp af den nysgerrige elverdreng, Rod, og de opdager at for at få barnet tilbage og redde kærligheden i Elverriget, skal de finde Elverdronningens frosne hjerte.

"Emma og Julemanden – Jagten på Elverdronningens hjerte" er instrueret af Søren Frellesen, der også var instruktøren bag julekalenderen "Ludvig og julemanden". Ligesom i tv-serien spiller Lars Hjorthøj Julemanden, og Camilla Bendix er hans kone, mens debutanten Sofia Callesen ses i titelrollen som Emma. Filmen er produceret af Morten Rasmussen og David C. H. Østerbøg for Deluca Film og støttet af DFI.

12. november. Nøgle hus spejl

Lily og Max har været gift i mere end 50 år. De bor nu på plejehjem sammen, hvor Max kan få professionel pleje efter en voldsom hjerneblødning. Lily har længe tilsidesat sine egne behov og længes efter nærhed. Da en mand, kendt som "Piloten" flytter ind ved siden af, bliver Lily charmeret af hans livsglæde. Men hverken hendes familie eller de andre beboere på plejehjemmet kan acceptere hendes nye ven. Misforstået af sin familie og fanget på plejehjemmet med Max, beslutter Lily sig for at flygte fra sit usynlige fængsel og kæmpe for retten til at bestemme over sit eget liv.

"Nøgle hus spejl" er instrueret af Michael Noer med manuskript af Anders Frithiof August. Ghita Nørby modtog i april de italienske filmkritikeres pris for sin rolle som Lily i filmen. "Nøgle hus spejl" er produceret af Tomas Radoor og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra DFI.

Læs interview med Michael Noer: "Lyst kender ingen alder".

3. december. Under sandet

Filmen udspiller sig i dagene efter Tysklands kapitulation, maj 1945, regnskabets time efter fem års besættelse. En flok unge tyske krigsfanger udleveres til de danske myndigheder og sendes efterfølgende ud til Vestkysten, hvor de beordres til at fjerne de over 2 millioner miner, som den tyske besættelsesmagt har placeret under sandet langs kysten. Med deres bare hænder, kravlende rundt i sandet, bliver drengene tvunget til at udføre det livsfarlige arbejde under ledelse af den danske militære kaptajn, Carl Leopold Rasmussen. Filmen er inspireret af autentiske hændelser. Man antager, at over 2000 tyske soldater blev sendt ud som 'frivillige' mineryddere og at hen ved 250 tyske soldater mistede livet, mens 600 af dem blev lemlæstet.

Martin Zandvliets "Under sandet" havde i august verdenspremiere som åbningsfilm i et nyt internationalt konkurrenceprogram på filmfestivalen i Toronto. På rollelisten ses blandt andre Roland Møller og Mikkel Boe Følsgaard. Zandvliet har selv skrevet manuskript, og Mikael Rieks har produceret for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Læs interview med Martin Zandvliet: "Den ufortalte historie"

17. december. Iqbal & den hemmelige opskrift

Iqbal er en charmerende, fantasifuld og sjov dreng, hvilket ifølge hans far slet ikke er nok, hvis man skal blive til noget i verden. Men da Iqbal sammen med veninden Sille og lillebroren Tariq ved et uheld kommer til at sprænge deres skole i luften, er hans far dog det mindste problem. To forbrydere vil nemlig have fat i opskriften på det tilfældigt hjemmebryggede sprængstof og sprænge Tivoli i luften. Tariq kan ikke præcist huske opskriften, så forbryderne kidnapper den nuttede lillebror Dindua. Jagten går nu ind for at befri Dindua og redde Tivoli - og det kræver samarbejde, mod og ikke mindst en masse fantasifulde idéer.

Renée Toft Simonsen har skrevet manuskript til Tilde Harkamps filmatisering af Manu Sareens børnebog "Iqbal Farooq og den sorte Pjerrot!". Hirano Soares, Liv Leman Brandorf og Arien Alexander Takiar spiller filmens tre hovedroller, mens Andreas Bo og Rasmus Bjerg ses i rollerne som hhv. Svinet og Æselmand. Filmen er produceret af Elisabeth Victoria Poulsen, Christian Steengaard Potalivo og Mikael Olsen for Miso Film og er støttet af DFI.

25. december. Villads fra Valby

Villads har en livlig fantasi, som de voksne slet ikke forstår. Det betyder, at han tit overtræder de usynlige "voksenregler" for, hvad man må og ikke må. Især hans mor er optaget af, hvad der er rigtig og forkert, og af alt det, der kan gå galt. Det er ikke hans mening at bryde reglerne, men han er ikke klar til at overgive sig til en voksenverden - og måske er det i virkeligheden de voksne, der engang imellem skal opleve verdenen i børnehøjde.

"Villads fra Valby" er baseret på Anne Sofie Hammers børnebogsserie og er Frederik Meldal Nørgaards instruktørdebut. Nørgaard står også bag filmens manuskript, som er skrevet i samarbejde med Kristian Ibler. "Villads fra Valby" er produceret af Regner Grasten for Regner Grasten Filmproduktion og er støttet af Det Danske Filminstituts gennem konsulentordningen.