Ekspeditionen til verdens ende

DOKUMENTAR. Ishavsskibet Activ satte i sommeren 2011 kurs mod en af de mest storslåede og ugæstfri egne af kloden, Nordøstgrønland. Dencik, Metz og Haslund er nu på vej med filmen om "Ekspeditionen til verdens ende".

Skibet er ladet med … videnskabsfolk og kunstnere. Kursen er Grønland, nærmere bestemt Nordøstgrønlands fjordsystem. Tre instruktører med filmhold sejlede med ind i den jomfrueligt, ufremkommelige verden, hvor hav, is, land og liv mødes, og ekspeditionen danner nu rammen om en mytologisk filmfortælling om Jordens og menneskets tilblivelse og endeligt.

Med på skibet var geologer, biologer, arkæologer og Arktis-forskere – og en række kunstnere som forfatteren Jørn Riel, tegneren Hervé Tanquerelle, billedkunstneren Tal R, teolog og fotograf Per Bak Jensen og arkitekten Bjarke Ingels.

Daniel Dencik er filmens hovedinstruktør med Janus Metz som kreativ partner og Michael Haslund-Christensen som producer. De tre fulgte hver en del af ekspeditionen under overskrifterne Jordens skabelse, Undergangen og Fortsættelsen.

Dencik selv fløj med filmhold to til Grønland i august 2011, hvor isen trak sig så meget tilbage, at det lykkedes skibet at trænge helt ind i fjordene. Hans afsnit handlede om 'Jordens undergang', og ekspeditionen blev en øjenåbner for ham:

"Vi bankede ind i det ene isbjerg efter det andet, og lidt bange var jeg, må jeg indrømme. For hvis der gik hul på skibets skrog, så ville vi være lost. Arkæologerne, jeg fulgte, gjorde fund fra Stenalderen, der viser, at der har levet mennesker deroppe før. Men de er forsvundet og har nok også oplevet det, der skete, som verdens undergang, ligesom vi nu taler om det i forhold til klimaforandringerne."

Menneskets storhedsvanvid

På spørgsmålet om der er en fortsættelse efter Jordens undergang, svarer Dencik: "Ja, for den går slet ikke under. Menneskeheden går måske under. Livet opstår, udnytter omstændighederne maksimalt, så livet bliver mangfoldigt, og så tvinger menneskene, eller hvad det nu er, det til at tage en ny drejning – som vi ser det nu med Arktis, der smelter. Sådan er det foregået i 3800 millioner år. Og sådan vil det fortsætte."

"Al den her klimasnak er et udslag af storhedsvanvid. Vi tror, at vi kan udslette Jorden, men sådan er det overhovedet ikke. Vi kan udslette vores mulighed for at bebo Jorden på den måde, vi kender – men så er det heller ikke værre," tilføjer Dencik med et tørt grin.

"Ekspeditionen til verdens ende" produceres af Haslund Film med Beofilm og Garage Film som koproducenter og med støtte fra Det Danske Filminstitut. Der er premiere i november 2012.

Nordøstgrønland Ekspeditionen
Bogen om Nordøstgrønland Ekspeditionen

Promo-trailer