Eksperimentet med Grønlands børn

BIOGRAFPREMIERE. 22 grønlandske børn blev i 50'erne til forsøgskaniner i opbygningen af et moderne Grønland. Louise N. D. Friedbergs spillefilmdebut "Eksperimentet", der har premiere den 9. september, tager udgangspunkt i et stykke danmarkshistorie, mange helst vil glemme.

"Eksperimentet " er baseret på den tragiske historie om, hvordan den danske stat i 50'erne sendte 22 grønlandske børn til Danmark, hvor de skulle lære dansk sprog og kultur, så de kunne vende tilbage og danne en elite i et nyt moderniseret Grønland.

Ellen Hillingsø spiller Gert, en idealistisk og ambitiøs forstander på et børnehjem i Nuuk, hvor 16 af børnene bliver placeret efter genopdragelse i Danmark. Gert går passioneret ind i projektet, som hun mener, kan redde en forarmet dansk koloni, men hendes idealisme sættes under hårdt pres. Børnene er fortvivlede og rodløse efter tabet af familie, sprog og kultur, mens det for myndighederne er et prestige-projekt, der ikke må slå fejl.

Store dele af "Eksperimentet" er optaget på Grønland, hvor man ønsker en officiel undskyldning for behandlingen af børnene. Efter "Eksperimentet" havde premiere i Nuuk den 27. august, skrev den Grønlandske avis Sermitsiaq:

"Filmen er vigtig, fordi den viser et lille flig af den danske og grønlandske fælleshistorie. Om Danmarks kolonimagt, som den var i starten af 50'erne, og hvor meget magt danskerne havde over grønlænderne."

I "Eksperimentet" debuterer Laura Skaarup Jensen som Karen, et af hjemmets børn, som Gert i særlig grad knytter sig til. Blandt de øvrige medvirkende ses Morten Grunwald, Kurt Ravn og Nukâka Coster-Waldau.

Filmen er produceret af Birgitte Skov og Signe Leick Jensen for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Louise Friedbergs film bygger på Tine Brylds bog "I den bedste mening", som er blevet genudgivet og opdateret i forbindelse med filmen.

Fakta

Louise N. D. Friedberg er uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole i 2005. Afgangsfilmen "Afrejsen" blev efterfulgt af børnefilmen "Blodsøstre", der blev udtaget til Berlins Generation-program og siden vandt priser i Rom, Sydney, Melbourne, San Paulo og Odense. Hun har desuden instrueret episoder af tv-serierne "Ørnen" og "Sommer".