Ekstra Bladet i Amsterdam

IDFA. Mikala Kroghs "Ekstra Bladet uden for citat" er et trækplaster på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam. Det skyldes ikke mindst, at publikum genkender tabloidavisen som "avisen fra Borgen". IDFA-festivalen, der slutter søndag den 30. november, har hele femten danske film på årets program.

Der var fuldt hus både fredag og lørdag, da Mikala Kroghs film om Ekstra Bladet og kampen om læserne havde sine første visninger for et internationalt publikum under dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam.

Det er meget opmuntrende at se den store interesse for dokumentar-film – Poul Madsen

I "Ekstra Bladet uden for citat" følger Mikala Krogh igennem et helt år arbejdet på bladets nyhedsredaktion, alt imens salgstallene bare daler og behovet for nye indtægtsmuligheder online hastigt stiger.

Filmens altoverskyggende hovedperson, chefredaktør Poul Madsen, deltog i visningerne i Amsterdam og debatterede med et par af Hollands ledende journalister i selskab med et ivrigt festivalpublikum, hvis interesse blandt andet skyldtes en helt særlig lighed med en vis tv-serie, som har været et stort hit i Holland.

"Utallige gange hørte jeg publikum tale om, at dette var virkelighedens avis fra 'Borgen'. Sjovt og tankevækkende," fortæller Poul Madsen, der også oplevede god feedback på Ekstra Bladets åbenhed. "Generelt har folk rost det mod, vi har vist ved at give instruktøren fuld adgang til alt."

For Poul Madsen var det en meget positiv oplevelse at være med på festivalen, fortæller han. "Det er meget opmuntrende at se den store interesse for dokumentarfilm. Jeg er imponeret over kvaliteten og mængden af filmene."

 

Rekordmange danske film

Hele femten dansk-producerede titler er med på årets IDFA-festival, der slutter den 30. november. Ud over instruktører og producere har en lang række af de medvirkende – som Poul Madsen – været til stede ved visningerne og til de efterfølgende samtaler fra scenen.

Blandt andet kunne publikum stille spørgsmål til den tidligere våbenhandler og MI5-informant Peter Bleach efter visningerne af Andreas Koefoeds "Våbensmuglingen", og også Niels Stokholm og hans kone Rita var på scenen, da Phie Ambos "Så meget godt i vente" om Stokholms biodynamiske landbrug Thorshøjgaard blev vist første gang for et internationalt publikum.

I årets hovedkonkurrence for lange dokumentarfilm deltager Hanna Polaks "Something Better to Come" og Camilla Nielssons "Democrats", mens Nasib Farah og Søren Steen Jespersens "Krigerne fra Nord" konkurrerer i programmet for film under 60 minutter. Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 28. november.

Få overblik over alle de femten danske film på IDFA