Elbæk opfordrer filmbranchen til at slippe berøringsangsten

ELBÆK i EKKO. Kulturminister Uffe Elbæk opfordrer i det nye nummer af Ekko dansk film til at slippe berøringsangsten og eksperimentere med nye forretningsmodeller. Direktør på Filminstituttet Henrik Bo Nielsen finder udmeldingen interessant.

Filmbranchen befinder sig ifølge Uffe Elbæk på en brændende platform, hvor det er nødvendigt at afprøve nye modeller. Det siger kulturministeren i et interview med Claus Christensen og Jacob Ludvigsen i Filmmagasinet Ekko.

Kulturministeren opfordrer blandt andet til at eksperimentere med en form for frifilm: "Altså, hvor man siger: 'Nu tager vi denne her ene film eller de her fem film og eksperimenterer med andre spilleregler både i forhold til vinduer, platforme og dynamikker.' Et afgrænset eksperiment, hvor man ser på, hvordan man kan udvikle nye forretningsmodeller."

Fakta

Ekko#57 er netop udkommet med blandt andet eksklusivt interview med Viggo Mortensen, festtale til Thomas Vinterberg, Tarantinos danske roommate Rie Rasmussen, rumvæsener og danske skuespilleragenter.

Læs artiklen på Ekkos hjemmeside Elbæk: Eksperimenter jer ud af krisen!

Ikke mindst diskussionen om vinduesstruktur er væsentlig i den nye digitale virkelighed, fastslår Elbæk: "Kan man forestille sig, at en film får premiere på Video on Demand og i Imperial på samme tid? Der tror jeg oprigtigt, at der er en berøringsangst i forhold til at forstå, at enten griber vi chancen nu og tager diskussionen med alle de potentielle konflikter, det indebærer, eller også bliver vi løbet over ende."

På Det Danske Filminstitut glæder direktør Henrik Bo Nielsen sig over kulturministerens udmelding:

"Jeg synes det er meget positivt, at Uffe Elbæk slår et slag for større vovemod med hensyn til at afprøve nye modeller for filmens møde med publikum. Vi har en kulturpolitisk forpligtelse til at se på den digitale udvikling ud fra offentlighedens interesser, og ministerens melding ligger ikke langt fra Filminstituttets overvejelser. Jeg har ikke noget færdigt forslag, der kan forfølge ministerens tankesæt, men vi vil gå i tænkeboks og sammen med brancheaktørerne se, om der kan skabes incitamenter, der kan bringe os videre ad den vej."