Elmgreen & Dragset afslører skulptur i London

KUNST. I dag afslører den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset sin vinderskulptur på Trafalgar Square. Bronzeskulpturen af en dreng på en gyngehest vil udsmykke den fjerde sokkel på den prominente plads i London.

Elmgreen & Dragset afslører i dag deres kæmpe bronzeskulptur "Powerless Structures, Fig 101" på Trafalgar Square i London. Den dansk-norske kunstnerduo vandt sidste år konkurrencen Fourth Plinth Programme om at udsmykke den tomme sokkel på Trafalgar Square for skulpturen af en dreng, der rider på en gyngehest. Ifølge duoen selv en hyldest til barndommens heroisme og en kommentar til de traditionelle monumenter af militærsejre, der ellers pryder pladsen.

Det er første gang, at ikke-britiske artister vinder konkurrencen, som anses som særlig vigtig i år, fordi London som OL-vært vil tiltrække hele verdens opmærksomhed.

Drengen og gyngehesten vil holde duerne med selskab på den fjerde sokkel i 18 måneder, 23. februar 2012-1. april 2013.

Læs mere om the Fourth Plinth Programme

Mød Elmgreen & Dragset i dokumentaren "How Are You"

Jannik Splidsboels dokumentarfilm "How Are You" følger Elmgreen & Dragset, der siden midten af halvfemserne har ageret rundt om i verden med iøjnefaldende værker og udstillinger.

Filmen præsenterer en lang række af de to kunstneres projekter og fortæller om tilblivelsen af værkerne og om de to "depraverede homodrenge" og kunstnerrebellers liv og karriere – helt tilbage fra dengang Ingar Dragset hjalp sin kæreste, kunstnerspiren Michael Elmgreen, med at strikke det, der blev deres første værk, en lyserød Instant Baby – frem til den glamourøse åbning af deres udstilling på Biennalen i Venedig i 2009, hvor de stod bag den danske og den nordiske pavillon.

"How Are You", havde dansk biografpremiere sidste år, er produceret af Henrik Underbjerg og Stefan Frost for Radiator Film med udviklings- og lanceringsstøtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen blev udtaget til Berlinalen i 2011, Hot Docs i Toronto og Buenos Aires.

Tags: How Are You