En kongelig affære er dansk Oscar-kandidat

OSCAR. "En kongelig affære" bliver den danske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Best Foreign Language Film.

Komitéen, der indstiller en dansk film til kapløbet om en Oscar-nominering, mødtes fredag den 21. september for at beslutte, hvilken af de tre shortlistede film der indstilles. Blandt de tre film, "Marie Krøyer", "Den skaldede frisør" og "En kongelig affære", gik indstillingen til den sidste.

"Det har været en svær afgørelse. Det seneste år har været fantastisk for dansk film med mange titler af international klasse. Hver og en af de tre shortlistede film ville i sig selv have været fornemme bud, og komitéen ville med glæde videresende flere film fra dette års repertoire. Men der er kun plads til en, og et flertal af komitéens medlemmer har besluttet at indstille Nikolaj Arcel og Zentropas 'En kongelig affære'," siger formand for komitéen, Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut.

Komitéen har blandt andet lagt vægt på, at "En kongelig affære" er en film med stort internationalt potentiale, og at den har vist det i Nordamerika og resten af den engelsk-talende verden:

"På filmfestivalen i Berlin vakte 'En kongelig affære' straks beundring og hjemtog sølvbjørne for bedste skuespil og bedste manuskript. Hos det danske publikum blev filmen en dundrende biografsucces, og i Storbritannien blev åbningsweekenden den største nogensinde for en dansksproget film. Den har siden gjort sig på de nordamerikanske festivaler, og vi er sikre på, at Akademiets medlemmer vil finde den interessant, og at holdet bag filmen vil kæmpe hårdt for endnu en flot dansk Oscar-placering."

"En kongelig affære" havde dansk premiere den 29. marts og er set af et biografpublikum på godt en halv million. Filmen er produceret af Louise Vesth, Sisse Graum Jørgensen og Meta Louise Foldager for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Udvælgelse og Oscar-procedure

I Danmark er det en komité nedsat af Det Danske Filminstitut, som afgør, hvilken film der indstilles i kategorien Best Foreign Language Film. Komitéen består ud over formanden af (fra venstre til højre) Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut, Louise Kidde Sauntved fra Filmmedarbejderforeningen og Kim Pedersen fra Danske Biografer.

oscarjury(fra venstre til højre) Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Mette-Ann Schepelern fra Danske Filminstruktører, Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut, Louise Kidde Sauntved fra Filmmedarbejderforeningen og Kim Pedersen fra Danske Biografer.

Hvert land kan indstille netop en film til nominering i kategorien. Fra 1. oktober vurderes filmene af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' "foreign language" komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til shortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, der derefter består af ni film. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.

Nomineringerne offentliggøres torsdag den 10. januar (fem dage før den dag, Akademiet tidligere har offentliggjort), og selve Oscar-kåringen finder sted søndag den 24. februar.

Akademiets regler kræver, at den indstillede film har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2011 til 30. september 2012, og at den er produceret uden for USA og med et andet sprog end engelsk som det væsentligste sprog.

Oscar-indstillinger  fra Danmark de seneste 15 år

2011 Superclásico / Ole Christian Madsen
2010 Hævnen  / Susanne Bier
2009 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2008 To verdener / Niels Arden Oplev
2007 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog
2006 Efter brylluppet / Susanne Bier
2005 Adams æbler / Anders Thomas Jensen
2004 De fem benspænd / Jørgen Leth og Lars von Trier
2003 Reconstruction / Christoffer Boe
2002 Elsker dig for evigt / Susanne Bier
2001 Italiensk for begyndere  / Lone Scherfig
2000 Her i nærheden / Kaspar Rostrup
1999 Mifunes sidste sang / Søren Kragh-Jacobsen
1998 Festen / Thomas Vinterberg
1997 Barbara / Nils Malmros