En kongelig affære er Oscar-nomineret

Det amerikanske filmakademi har nomineret Nikolaj Arcels film til en Oscar i kategorien Best Foreign Language Film.

"En kongelig affære" blev kort før jul shortlistet af Academy of Motion Picture Arts and Sciences som en af de ni film i udskillelsesopløbet til en Oscar, og i dag kl. 14.30, 5.30 Los Angeles-tid, meldte akademiet ud, at Nikolaj Arcels og Zentropas film er nomineret i kategorien Best Foreign Language Film.

De fire andre nominerede film, "En kongelig affære" er oppe imod, er et stærkt felt bestående af Michael Hanekes "Amour" (Østrig), Joachim Rønning og Espen Sandbergs dansk koproducerede "Kon-Tiki" (Norge), Kim Nguyens "War Witch" (Canada) og Pablo Larraíns "No" (Chile).

Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut udtaler:

"Med nomineringen af 'En Kongelig Affære' til slutkampen om Oscar-statuetten i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, er det svært ikke at få stormagtsfornemmelser på dansk films vegne. Tre år i træk har en dansk film været shortlistet i kategorien, og i to af årene blev vi tillige nomineret. Det er resultater af en klasse, der er meget få små filmnationer forundt. At det kan ske i et år, hvor der er nomineringer til film som 'Amour' og 'Kon-Tiki' gør ikke stoltheden mindre. Det er et benhårdt felt, den danske film er oppe imod. 

Vi kan også ønske filmbranchen i Norge tillykke med nomineringen af storfilmen 'Kon-Tiki'. Nordisk Film har været koproducent, og Filminstituttet har haft stor tiltro til projektet og koproduktionsstøttet filmen."

"En kongelig affære" fik verdenspremiere ved Berlin Filmfestivalen i februar 2012, hvor den vandt to Sølvbjørne, til Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg for bedste manuskript og Mikkel Boe Følsgaard for bedste mandlige skuespiller. 

Filmen er solgt over hele verden, og bl.a. i Storbritannien og Australien opnåede den på få uger at blive den mest sete dansksprogede film i biografen nogensinde. 

Herhjemme er filmen set af 528.000 biografgæster, og på dvd strøg den direkte ind på 1. pladsen og har på nuværende tidspunkt solgt de første 100.000 eksemplarer.

"En kongelig affære" har allerede modtaget nominering til både en Golden Globe og en Critics' Choice Award i kategorien Bedste Udenlandske Film.

Det er tredje gang, en dansk film er Oscar-nomineret inden for de seneste år. For fire år siden blev Susanne Biers "Efter brylluppet" nomineret i samme kategori. Det gentog Bier for to år siden, hvor "Hævnen" gik hele vejen til Oscar-stauetten. Den har Danmark kun erobret to gange tidligere, i 1988 og 1989 med henholdsvis "Babettes gæstebud" og "Pelle Erobreren".

"En kongelig affære", der har Mads Mikkelsen, Alicia Vikander og Mikkel Boe Følsgaard i hovedrollerne, er produceret af Louise Vesth, Sisse Graum Jørgensen og Meta Louise Foldager for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Oscar-uddelingerne finder sted søndag den 24. februar i Los Angeles.

www.oscars.org

Tidligere Oscar-priser og -nomineringer