En kongelig affære shortlistet til Oscar

OSCAR. Det Amerikanske Filmakademi har udvalgt Nikolaj Arcels "En kongelig affære" til at være blandt de ni, der kan vinde en Oscar i kategorien Best Foreign Language Film.

Nikolaj Arcels "En kongelig affære" er blandt de ni film, der kan opnå en Oscar-nominering den 10. januar 2013, når Det Amerikanske Filmakademi endeligt beslutter sig for hvilke fem film, der kan vinde den eftertragtede statuette.

"Det er svært at forestille sig en flottere afslutning på pris- og festivalåret 2012. Danske film på Oscar-shortlisten hele tre år i træk er en enestående bedrift", siger Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut.

Blandt de udvalgte er også Michael Hanekes "Amour" (Østrig), Joachim Rønning og Espen Sandbergs "Kon-Tiki" (Norge), Baltasar Kormákurs "The Deep" (Island) samt Olivier Nakache og Eric Toledanos "De urørlige" (Frankrig).

I alt 71 lande har indstillet film i denne kategori, og for første gang bød også Grønland ind. Det var med "Inuk" af Mike Magidson.

Tre danske film har tidligere vundet en Oscar i kategorien Best Foreign Language. Senest i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" vandt den fornemme pris.

En kongelig succeshistorie

"En kongelig affære" har haft en fantastisk afslutning på året med masser af hæder og prestigefyldte nomineringer. I sidste uge blev det både til en Golden Globe-nominering og en Critics' Choice Awards-nominering i kategorien Bedste Udenlandske Film.

Blandt publikum har "En kongelig affære" også gået sin sejrsgang. Herhjemme blev den set af 528.000 biografgæster. I sommer blev filmen den mest sete dansk-sprogede spillefilm i både Storbritannien og Australien, og i Frankrig er den blevet set af over 175.000 biografgængere på bare tre uger.

Herhjemme er filmen udkommet på dvd, hvor den er strøget direkte ind på 1. pladsen og har på nuværende tidspunkt solgt 75.000 eksemplarer.

"En kongelig affære" er produceret af Louise Vesth, Sisse Graum Jørgensen og Meta Louise Foldager for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Oscar-komiteen offentliggør de endelige nomineringer den 10. januar 2013.

Oscar-uddelingerne finder sted søndag den 24. februar i Los Angeles.