En livslang kærlighed til animation

PORTRÆT. Den franske animationsfestival i Annecy har dedikeret et særligt program til den Oscar-belønnede danske animator Børge Ring. En af de få virkelig internationale filmmagere i Europa, siger hans tidligere elev Hans Perk fra A.Film.

Navnet Børge Ring klinger højst sandsynligt ikke så genkendeligt som Mads Mikkelsen eller Thomas Vinterberg. Men Børge Ring har faktisk opnået noget, ingen af de andre herrer - endnu - har opnået. Det startede med en Oscar-nominering i 1978 for kortfilmen "Oh My Darling" og blev fulgt op seks år senere, da han i 1984 vandt en Oscar for kortfilmen "Anna og Bella".

Børge Ring er i dag 91 år og bosat i Holland med sin kone Joanika. Spørger man hans tidligere elev og store beundrer, Hans Perk, er der ingen tvivl om, hvilken betydning Børge Ring har og har haft:

"Det er indlysende, at Børge har været en af de vigtigste indflydelser på mit liv, hvis ikke den vigtigste," siger han. Hans Perk var med til at grundlægge A.Film, som blandt andet står bag "Terkel i knibe" og "Rejsen til Saturn". Det hele startede med et fjernsynsprogram om Børge Ring.

"Jeg så Børge for første gang i 1978 i et hollandsk fjernsynsprogram om hans Oscarnominerede kortfilm "Oh My Darling" I slutteksten stod, at han boede 10 minutter fra mig, og det tog ikke lang tid før, jeg havde fundet ham i telefonbogen, ringede ham op og blev inviteret hjem til ham.  Det var mit første møde med professionel animation på internationalt niveau. Børge viste, at han ikke kun er en dygtig håndværksmand, men at han er dybt forelsket i sit medie. Det er hans liv. Han overbeviste mig om, at det var muligt at vælge animation som yrke, som basis for ens eksistens, noget som mange havde fortalt mig var umuligt," siger Hans Perk.  

Børge og musikken

Børge Ring er født i Ribe og opvokset på Fyn. Hans far, Oluf Ring, var lærer og komponist og med ham fik Børge inspiration til en af sine andre store interesser, musikken. Børge Ring er en anerkendt jazzmusiker og har sågar komponeret musik til flere af sine film. Han har arbejdet det meste af sit liv i Holland, først hos en af Hollands mest betydningsfulde tegnefilmsproducenter og -tegnere, Marten Toonder, og siden som freelancer. Musikken og animationen har været to afgørende elementer i Børge Rings liv.

"Han viste allerede, tilbage i 1940'erne, at hans evne som musiker også afspejlede sig i en præcis sans for timing og en skarp iagttagelsesevne, begge uvurderlige evner i den branche, han har valgt at vie sit professionelle liv til, animationen. Sidenhen – og stadigvæk – er Børge den, jeg kan tale med om de mange ting, som interesserer os begge; animation, timing, historie. Vi deler også en kærlighed for de gamle sort-hvide film, som Disney lavede i de tidlige 30'ere, som Børge så for første gang da han var dreng i Svendborg. Mange af de principper, jeg selv til daglig bruger i mit arbejde som filminstruktør, har jeg gennemgået med Børge i de fire år, jeg arbejdede hjemme hos ham," siger Hans Perk.

Børge Ring fortsætter med at præge dansk animation i dag. Han lader sig ikke slå ud, også selvom hans hjem i februar brændte ned til grunden. For nylig blev han tildelt en Winsor McCay Awards Lifetime Achievement-pris på animationsprisuddelingen Annie Awards for et exceptionelt bidrag til animation. Vi lader Børge Ring få det sidste ord:

"Like most of us do, I, too, have a lifelong love relationship with animation. A friendly lady once asked me: Mister Ring, how long does it take to become good at animation, really good?" "I shall tell you as soon as I have discovered it, Mrs Meanwell – and you will be the first to know."

Annecys animationsfestival har i år fokus på Børge Ring og viser i den forbindelse blandt andet hans Oscar-nominerede og Oscar-belønnede kortfilm.

Se Annecy-festivalens hjemmeside for mere information.

Børge Ring har også sin egen hjemmeside: www.borgering.com

Tags: Annecy 2012