Engang var vi verdensmestre…

NYT KOSMORAMA. Danske børne- og ungdomsfilm var tidligere kendt for deres kvalitet og nerve, men hvad er status i 2023?

I februar 2023 præsenterede Filminstituttet undersøgelsen ’Tæt på børn og unge’ om de 7-18-åriges mediebrug. Nu vender Kosmorama blikket fra brugerne imod filmen i et temanummer om den engang så hæderkronede danske børne- og ungdomsfilms aktuelle tilstand. Her kan man læse en historisk analyse af, hvordan dansk film for det yngre publikum har udviklet sig siden årtusindeskiftet og interviews med fem centrale aktører; dem, der skaber og bringer film ud til børn og unge. Til brug for fremtidig forskning publiceres desuden en registrant over samtlige spillefilm, som Filminstituttet har kategoriseret som børne- og ungdomsfilm fra 2000 til juni 2023.

Bag temanummeret står lektor ved Københavns Universitet, Eva Novrup Redvall, og forskningsassistent Jakob Freudendal. Nummeret er udarbejdet som en del af forskningsprojektet Reaching Young Audiences: Serial fiction and cross-media storyworlds for children and young audiences, støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.


Kosmorama #284: Engang var vi verdensmestre i børne- og ungdomsfilm...

Jakob Freudendal og Eva Novrup Redvall kridter banen op og giver et overblik over det omfattende temanummer:


Jakob Freudendal analyserer børne- og ungdomsfilmens udvikling i det nye medielandskab, der er vokset frem siden 2000 i artiklen:


Som instruktør har Lotte Svendsen blandt andet undfanget Max Pinlig-universet, i rollen som børnefilmkonsulent oplever hun, at børne- og ungdomsfilmen er i krise:


Filmproduceren Birgitte Hald, som var med til at stifte Nimbus Film, der har stået bag stribevis af film for børn og unge siden 1990’erne, spørger:


Mariella Harpelunde Jensen, der er programchef for børnefilmfestivalen Buster og arbejder med at nå det unge publikum, blandt andet i samarbejde med landets skoler, advarer:


Filmdistributøren Merete Martensen Christensen konstaterer, at danske børnefilm sælger færre billetter end tidligere, hvilket smitter af finansieringsmulighederne:


En superheltefilm med et barn i hovedrollen, nemlig Antboy, blev instruktøren Ask Hasselbalchs gennembrudssucces. Nu mener han at:


Til brug for fremtidig forskning publiceres desuden registrant over samtlige spillefilm, som Filminstituttet har kategoriseret som børne- og ungdomsfilm fra 2000 til juni 2023 og en ledsagende forklaring på registrantens opbygning:


God sommer og god fornøjelse med Kosmorama #284

Tags: