Er du ven med dine forældre på Facebook?

Billeder af klassekammerater i pinlige situationer og forældre, som følger lidt for nøje med via Facebook. Det sociale liv på nettet kræver omtanke. Det var budskabet på Sikker Internet Dag 2010.

Medierådet for Børn og Unge arbejder løbende med at kortlægge og forstå danske børns brug af digitale medier. Og tirsdag den 9. februar, på den internationale Sikker Internet Dag, mødtes en gruppe 13-16-årige på Børneuniversitetet i København for at diskutere problemer, løsninger, takt og tone.

Selvom flere af deltagerne beskrev internettet som en helt naturlig forlængelse af det sociale liv var der også flere, som gav udtryk for at man var nødt til at trække nogle grænser. Som Line på 15 år nævnte: "Det er langt fra alle billeder der kommer ud på Facebook. Jeg har mange billeder på min computer, men kun få af dem kommer ud på Facebook".

Fakta

Medierådet for Børn og Unge som Videncenter

Medierådet for Børn og Unge er udnævnt som Videncenter under EU’s Safer Internet Programme. Formålet er at udruste børn og unge til at begå sig sikkert i det digitale hverdagsliv. I Danmark samarbejder Medierådet for Børn og Unge med Red Barnet og Cyberhus om dette projekt. Projektet består af 27 nationale videncentre rundt om i Europa, der alle organiseres af det europæiske netværk Insafe: www.saferinternet.org

Sikker Internet Dag

Hvert år i februar måned afholdes Sikker Internet Dag over hele verden. Det fejres med en lang række aktiviteter, som sætter fokus på den ansvarlige og sikre brug af internettet blandt børn og unge. Dagen organiseres af Insafe og er støttet af EU's Safer Internet Plus Programme. Siden 2004 er dagen blevet fejret over hele verden, og inkluderer i dag op til 60 deltagerlande. I Danmark organiseres dagen af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Red Barnet og Cyberhus.

- Information - og baggrundsmateriale - om Sikker Internet Dag 2010

Og netop på Facebook kan det blive pinligt, for her blandes de sociale sfærer for alvor. De unges forældre har nemlig for længst meldt sig, og de fleste deltagere på mandagens arrangement havde accepteret ophavets virtuelle venskabsanmodninger. Så et aktivt netliv har konsekvenser og det kræver en betydelig indsats at holde styr på hvem der får hvad at vide.

sikker-internetdag-pige-tal
De fremmødte skoleelever delte ud af deres egne erfaringer

På baggrund af børnenes tilkendegivelser og Medierådets løbende undersøgelser konkluderer rådets formand Birgitte Holm Sørensen: "De fleste børn og unge vil gerne sikre deres privatliv online – de ved bare ikke altid hvordan. Man kan ikke forvente, at børn per automatik forstår konsekvenserne af at ’tagge’ en ven i en pinlig situation. Derfor er det vores opgave som voksne at vise børn og unge, hvordan de begrænser andres adgang til privat information og ikke deler alt med alle."

 

Se Medierådets film "Tænk før du uploader":