Erik Clausen fylder 70

FILMFOLK. Arbejderdrengen og filmmageren Erik Clausen fylder 70 år onsdag den 7. marts.

"Der er ingen, der overgår ham i at være Clausen." Så kort og præcist beskrev Peter Schepelern Erik Clausen til Information i anledning af premieren på Clausens seneste film "Frihed på prøve".

"Der er ingen, der overgår ham i at være Clausen" Peter Schepelern om Erik Clausen

Den unikke Clausen-stil går igen i dagbladenes portræt af multikunstner Clausen i forbindelse med den runde dag. I Jyllands-Posten lyder det for eksempel:

"Trods sit mangeårige klare ståsted på venstrefløjen er Erik Clausen med sine aldrig svigtende friske bemærkninger afholdt de fleste steder. Han udtrykker sig rankt og direkte om både statsministre og ledere af rockerbander, og det planlægger han at blive ved med."

Erik Clausen er oprindeligt udlært maler, men gjorde sig også som kunstmaler. Han blev først offentligt kendt, da han i 1960'erne begyndte at udstille på gaden sammen med Leif Sylvester Petersen. Makkerskabet førte siden til både gadecirkus og pladeindspilninger med Røde Mors Rockcirkus. I 1985 tog han sammen med åndsfællen Kim Larsen på turné med forestillingen "Cirkus Himmelblå". De optrådte også begge to i Erik Ballings film "Midt om Natten" (1984).

Erik Clausens debuterede med en mindre rolle i ungdomsfilmen "Mig og Charly" fra 1978 og fik sit folkelige gennembrud med "Cirkus Casablanca" i 1980, hvor Clausen som så mange gange efterfølgende indtog rollen som både instruktør og skuespiller. Det er i alt blevet til 13 film med Clausen som instruktør blandt andet "De frigjorte", som indbragte Clausen en Bodil for bedste danske film.  

I 2012 blev Erik Clausen tildelt Statens Kunstfonds Repræsentantskabs livsvarige kunstnerydelser. I begrundelsen lød det blandt andet:

"Erik Clausen forsvarer den lille mands ret til civil ulydighed, og han vender sig mod eliten, det korrekte og etablerede. Han er folkelig og uspoleret, imod finkultur og glatte gulve. Altid er der bid i hans satiriske kommentarer, altid er hjertet med. Men tag ikke fejl, Erik Clausen er dybt optaget af - og vidende om - den kunstneriske og filosofiske arv, vores kultur hviler på, og han integrerer den legende i sit kunstneriske arbejde,".

Læs uddrag af Morten Piils portræt af Erik Clausen i "Danske filmskuespillere".

Tags: