"Erik Nietzsche de unge år" og "Hjemve" til Toronto

Jacob Thuesens "Erik Nietzsche de unge år" og Lone Scherfigs "Hjemve" er udtaget til Toronto International Film Festival, Nordamerikas vigtigste og største filmfestival, som afholdes 6.-15. september. De to film vises i serien Contemporary World Cinema, som i følge festivalen præsenterer et udvalg af de bedste nye internationale film.
"Erik Nietzsche de unge år" er baseret på et selvdokumentarisk manuskript af Erik Nietzsche om hans tid som instruktørelev på Den Danske Filmskole i slutningen af 1970'erne. Steve Gravestock, som er associate director på Toronto-festivalen og en af de ledende filmudvælgere, fremhæver filmen i programpræsentationen: "Konventionelle kunstnerportrætter vægter kunstnerens kamp for at bevare renheden i deres kunst for alt i verden. Her møder vi en filmskaber, hvis vision bliver inspireret, ja ligefrem formet, af angreb fra andre. (..) brillant provokerende og drevet af en slags ondskabsfuld lidenskab, repræsenterer "Erik Nietzsche de unge år" noget helt nyskabende: sadomasochistisk nostalgi. På en eller anden måde virker det mere ærligt end nogen anden traditionel biografi."
Filmen produceres af Sisse Graum Jørgensen og Marie Gade for Zentropa. Der er dansk premiere 1. juledag. Allerede inden verdenspremieren er filmen solgt til 18 lande.
Lone Scherfigs "Hjemve", som havde dansk premiere i foråret, får tilsvarende positive ord med af Gravestock: "Hjemve" har en smuk struktur og rytme, med en række afvæbnende skuespilpræstationer. Den drives frem af Scherfigs ægte lidenskab for sine personer. Når det er sagt, er filmen, selvom om Scherfig er øm over hver persons særlige mærkværdige eller endda skøre opførsel, barskere i sin overordnede skildring af dette isolerede samfunds kollektive neuroser. På visse områder har filmen ligheder med Gabriel García Márquez