Et civiliseret land

CPH:DOX. Nanna Frank Møllers dokumentarfilm om en retsmediciner under pres i en betændt sag, hvor Danmark er tiltalt for krigsforbrydelser, er en af de 12 film, der er nomineret til CPH:DOX' F:ACT Award.

Jørgen Lange Thomsen er retsmediciner og derfor vant til at undersøge døde mennesker for at fastslå, hvordan de har endt livet. Det er en eksakt videnskab, hvor han gennem sine undersøgelser ofte er i stand til at nå frem til konklusioner, der kan afgøre en retssag.

En dag bliver den internationalt anerkendte retsmediciner "hyret" af en menneskerettighedsorganisation til en spektakulær sag, som stiller helt anderledes krav til ham og hans profession. Han skal undersøge en gruppe irakere – vel at mærke personer, der er i live – for at afgøre, om de har været udsat for tortur. Sagen kan få enorm politisk betydning, da undersøgelsens resultat bliver afgørende for, om der skal rejses en sag mod den danske stat for krigsforbrydelser under Irak-krigen.

Filmen følger med eksklusiv adgang Lange Thomsens arbejde med sagen. Denne gang skal han veje og vurdere sandheder og løgne på baggrund af spørgsmål og interviews, i lige så høj grad som han skal anvende en naturvidenskabelig metode.

"Et civiliseret land" er en af de 12 film, der er nomineret til CPH:DOX' F:ACT Award. Yderligere to danske film er nomineret: Andreas Dalsgaards "Life Is Sacred" og Mikala Kroghs "Ekstra Bladet uden for citat".

"Et civiliseret land" er produceret af Helle Faber for produktionsselskabet Made in Copenhagen med støtte fra Det Danske Filminstitut.