Et globalt vidnesbyrd

GESAMTKUNST. Det banebrydende, brugergenererede kunstprojekt "Gesamt", med Lars von Trier som kreativ bagmand, er nået til den afsluttende fase. Det er nu, instruktør Jenle Hallund står ved roret og skal samle trådene i de 501 bidrag, som er strømmet til fra hele verden. 

Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut emmer i disse dage ekstra meget af kaos og kreativitet. Det er her, Jenle Hallund klipper det endelige Gesamt-kunstværk, som Lars von Trier sparkede i gang ved at invitere alle til at indsende fem minutters materiale inspireret af seks nøje udvalgte kunstværker. Nu hvor deadline er nået, har i alt 501 deltagere fra 60 lande indsendt deres bidrag til projektet. De mange internationale bidrag er kommet bag på Jenle Hallund.

"Jeg havde slet ikke forventet, at det ville tage en så global drejning. Der er bidrag fra Rusland, Brasilien, Ukraine, Thailand, Canada … Jeg er meget overvældet over alle de smukke og kreative bidrag. Men jeg er især rørt over, at så mange mennesker, så mange sprog og så mange kulturer bliver klippet sammen til én stor, global dialog. Folk har på deres egen personlige måde, gennem de her store værker, givet et globalt vidnesbyrd til det, jeg vil kalde en sjælsrealisme. Det er følelser og en måde at vise, hvad der er inde i os," siger Jenle Hallund.

Fakta

Gesamt-kunst

Ordet "gesamt" stammer fra tysk og kan oversættes til "hele" eller "kumulativ". Et Gesamt-kunstværk er et udtryk for et "universelt kunstværk" eller et "ideelt kunstværk". Begrebet blev brugt af den tyske komponist Richard Wagner som et kunstværk, der består af så mange kunstformer som muligt.

De seks kunstværker, som deltagerne har ladet sig inspirere af, er et maleri af Gauguin, en scene fra Strindbergs skuespil "Faderen", Molly Blooms ja-monolog i James Joyces roman "Ulysses", Hitlers hofarkitekt Albert Speers monument "Zeppelintribunen" i Nürnberg, en sonate af César Frank og endelig en stepdans af Sammy Davis Jr.

Læs mere om "Gesamt" på www.gesamt.org./dk

Jenle Hallund

jenle-hallund-2-93x140

Dansk instruktør. Arbejder som manuskonsulent for Lars von Trier. Hendes tidligere film har bragt hende vidt omkring. Hun har blandt andet arbejdet med børneprostituerede i Brasilien og katolske og protestantiske fanger i Hyde Park-fængslet i Belfast. Medinstruktør på "Limboland", der i 2011 vandt en Robert for bedste kortfilm.  

Stoffet dikterer

Jenle Hallund arbejder frem til premieren den 12. oktober på at skabe en sammenhængende fortælling blandt de mange små fortællinger, som hvert bidrag indeholder. Hun har til en vis grad fået frie tøjler til at gøre med det indsendte materiale, som hun vil. Alligevel er det vigtigt for hende at lade stoffet diktere.

"Jeg valgte fra starten, at jeg ville ære de følelser og stemninger, som filmene udtrykker. Selvfølgelig er det i sidste ende min fortolkning, men det stod hurtigt klart for mig, at det er de samme scenarier og temaer, som går igen. Faktisk er jeg blevet overrasket over, hvor ens vi er. Hvor ens vores problematikker, vores længsel, angst og frygt er. Hvor ens vi er som mennesker, og hvor ens vores betingelser er uanset kultur, land, sprog og religion. Jeg håber på, at filmen ender med at udvaske en hel masse grænser og fordomme," siger Jenle Hallund.

Meget mere kan hun ikke sige på nuværende tidspunkt. Nysgerrige sjæle må vente til 12. oktober, hvor "Gesamt" har premiere på Kunsthal Charlottenborg som en del af Copenhagen Art Festival.