Et ualmindeligt sødt menneske

MINDEORD. Producer Helle Ulsteen, der stod bag en række prisvindende art-housefilm, døde den 10. juli, kun 53 år gammel. Helle Ulsteen koproducerede senest argentinske Lisandro Alonsos spillefilm "Jauja" med blandt andre Viggo Mortensen og Ghita Nørby. Ghita Nørby fortæller her om sin relation til Helle Ulsteen.

"I det øjeblik man mødte Helle blev man overrumplet af hendes varme. Hun var et ualmindeligt sødt menneske, som man simpelthen ikke kunne lade være med at blive venner med. Og det venskab varede ved efter filmproduktionens afslutning. Det var Helle, der var trofast og jævnligt ringede til mig og spurgte, hvordan jeg havde det.

I forbindelse med den danske premiere rejste vi rundt i landet med filmen til små biografer, Viggo Mortensen, Lisandro Alonso, Helle og jeg. Vi havde det så sjovt. Helles lattermilde væsen omfavnede os alle, og selvom hun jo på det tidspunkt var syg, lod hun sig ikke mærke med det. Hun var virkelig tapper – en sand helt, som vi andre kan lære meget af," siger Ghita Nørby.

"Jauja" blev i 2014 udtaget til filmfestivalen i Cannes i serien Un Certain Regard. I den forbindelse fortalte Helle Ulsteen om sit arbejde med filmen og sagde blandt andet om sin drivkraft som producer:

"For mig handler det om frihed og mødet mellem mennesker – og absolut ikke om fikse finansieringsmodeller. Det er især den legesyge og magi, der opstår i mødet mellem forskellige kunstneriske udtryk og temperamenter, som jeg søger."

Producerens argentinske eventyr