EU-millionstøtte til danske dokumentarfilm

EU har i denne uge offentliggjort støtte på mere end 3 mio. kr. til produktion af tre store danske dokumentarfilm.

EU's Media-program har støttet tre nye danske dokumentarfilmprojekter. Chef for MEDIA Desk Danmark, Ene Katrine Rasmussen, er rævestolt over, at hele tre danske dokumentarfilm er på listen over de 23 nye EU-støttede projekter: "Det er kun franskmændene med deres store produktion af film, der overgår os denne gang," fortæller MEDIA Desk-chefen. "Det viser endnu engang den danske dokumentarfilmbranches professionalisme og styrke på det internationale marked."

Afhængig af kærlighed

Pernille Rose Grønkjærs projekt hedder "Love Addiction". De fleste af os kender til forelskelsens rus, men nogle kommer så vidt, at det styrer hele deres liv. Instruktøren undersøger, hvad det vil sige at være "afhængig af kærlighed". Gennem en række menneskers personlige historier vil filmen forsøge at forstå denne besynderlige lidelse.

Pernille Rose Grønkjær vandt med filmen "The Monastery" i 2006 Joris Ivens Award, hovedprisen på IDFA, dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam.

Sigrid Dyekjær producerer "Love Addiction" for Danish Documentary Production, og Det Danske Filminstitut, TV 2 og flere har allerede bevilget støtte. Filmen er på forhånd solgt til tv-visning i adskillige lande.

Mads Brügger-projekt

Mads Brügger, der løb med World Cinema Jury Prize på dette års Sundance Filmfestival, har fået støtte til et stort dokumentarprojekt, som stadig er under udvikling.

Peter Engel og Carsten Holst producerer for Zentropa, og New Danish Screen ved Det Danske Filminstitut har støttet sammen med en række internationale tv-stationer.

Ondskab og bøddelmentalitet

I Indonesien fandt der i årene 1965-66 en massakre sted på ca. 2 mio. kommunister, et blodbad, der var sat i system og udført i daglige rutiner af døds-patruljer, rekrutteret af militæret.

Filmen "Freemen" er en film om bødlerne, og om det samfund, de har bygget op. Den bliver optaget i dagens Indonesien, hvor eksbødlerne lever side om side med ofrenes familier. I modsætning til eksnazister og ansvarlige for folkedrab i Rwanda, bliver de ikke retsforfulgt, men praler med detaillerede beskrivelser af drabsmetoderne og nyder heltestatus blandt unge paramilitære. Det er bødlernes historie, fortalt af instruktøren og af dem selv.

"Freemen" produceres af Signe Byrge Sørensen for Final Cut. Den er støttet af Det Danske Filminstitut og offentlige og private fonde. Dokumentaren er på forhånd solgt til mange tv-stationer, som det er krævet, når MEDIA programmets støtteordning TV Broadcast skal støtte.

50 % af finansieringen skal desuden være på plads på ansøgningstidspunktet, og produktionen må endnu ikke være gået i optagelse, men skal starte indenfor de næste seks måneder.

Oversigt over tildelte MEDIA-støtter (Se under punktet TV-Broadcast)