Eva Marie Rødbro hædret med ligestillingspris

LIGESTILLINGSPRIS. Instruktør Eva Marie Rødbro modtager Kathrine Windfelds Ligestillingspris, fordi hun med sine film har givet stemme til komplekse og oversete kvindeskikkelser.

Kathrine Windfelds Ligestillingspris 2021 gives til dokumentaristen Eva Marie Rødbro, der har stået bag serien 'Prinsesser fra Blokken' og dokumentarfilmen 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die'.

Overrækkelsen skete ved afslutningen på Filminstituttets årlige seminar for dokumentarfilmbranchen, DOK21, den 4. november i Cinemateket i København.

Prisen blev overrakt af fotograf Søren Kuhn og filmproducer Karoline Leth, begge medlemmer af prisens bestyrelse, som desuden består af Filminstituttets direktør Claus Ladegaard og producer Malene Flindt Pedersen.

Juryen uddybede valget af årets prismodtager:

"Du skal have prisen i dag, fordi du med dine film 'Prinsesser fra Blokken' og 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die' har givet stemme til kvinder, som samfundet normalt enten fordømmer eller overser. 

I 'Prinsesser fra Blokken' skildrer du en gruppe kvinder, som rigtig mange har fordomme om, men som få, der ikke er opvokset i Vestegnens boligbyggerier, kender. 
Men pigerne er hverken ofre eller tabere. De er derimod en flok bramfrie, højtråbende damer, der giver fuck i, hvad folk synes om dem.

Vi kender dem som dem, der droppede ud, som de vilde piger, men i deres verden er de prinsesser – og det bliver de også i dit blik med alt, hvad det indebærer af lyserødt, hvide kaninpelse og champagne. Men også med al den sårbarhed og smerte der er tilstede i alle billeder. 

I 'I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die', som havde verdenspremiere på IDFA i 2019, og som også blev vist på CPH:DOX i 2020, følger vi Betty med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. 

Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Det er et hårdt liv – men i dit blik er der drømme og fællesskab, og man kan mærke din loyalitet over for Bettys valg igennem hele filmen.

Denne pris bliver givet til dig, Eva Marie Rødbro, som en hyldest til det, du har lavet, og i håbet om, at du vil blive ved med at rette kameraet mod originale, komplekse og oversete kvindeskikkelser, så vi kan få et mere nuanceret og fuldt billede af det samfund, vi er en del af."

Kathrine Windfelds Ligestillingspris

Kathrine Windfelds Ligestillingspris (tidl. Mindelegat) gives til personer, der på kunstnerisk vis gør en forskel i forhold til at sikre lige vilkår for mænd og kvinder.

Prisen er opkaldt efter filminstruktør og manuskriptforfatter Kathrine Windfeld, der huskes for sin stærke stemme i kampen for ligestilling. Hun døde af kræft i 2015. Kort før sin død arbejdede hun på en dokumentarfilm i anledningen af 100-året for kvinders stemmeret.

Tidligere modtagere:

2019 Maren Louise Käehne
2018 Ditte Hansen og Louise Mieritz
2017 Mette Heeno
2016 Trine Dyrholm, Pernilla August og Maya Ilsøe

Priskomiteen består af Claus Ladegaard, Karoline Leth, Søren Kuhn og Malene Flindt Pedersen.