For evigt får verdenspremiere i Rotterdam

FESTIVAL. Ulaa Salims science fiction-drama ’For evigt’ er udtaget til konkurrence-programmet 'Big Screen competition' på Rotterdams Internationale Film Festival, hvor Alexander Linds kunst-dokumentar ’Lyset’ og Nikolaj Arcels historiske drama ’Bastarden’ også er på programmet.

Ulaa Salims ’For evigt’ skal dyste i konkurrence-programmet 'Big Screen Competition' på én af Nordeuropas største filmfestivaler, International Film festival Rotterdam (IFFR), der løber af stablen 25. januar til 4. februar 2024. I festivalens 'Harbour'-program for mere kunstnerisk orienterede film fra hele verden vises Alexander Linds dokumentar ’Lyset’, mens Nikolaj Arcels ’Bastarden’ vises i 'Limelight', der viser festivalhits fra hele verden.

For evigt af Ulaa Salim

Biografplakat til 'For evigt'.

Et voldsomt jordskælv forårsager en mystisk sprække i havbunden flere kilometer under Atlanterhavets overflade. Det enestående naturfænomen accelererer de globale klimaforandringer dramatisk og er en mulig trussel mod menneskeheden. Langt derfra, et sted i Danmark, slår det gnister mellem unge Elias og Anita og et passioneret kærlighedsforhold tager sin begyndelse, men får også sin ende. I voksenlivet tildeles Elias en nøglerolle på det internationale hold af videnskabsfolk, der skal lukke sprækken på bunden af havet. Men da han møder Anita igen, står han ansigt til ansigt med det liv, han valgte fra.

’For evigt’ er instrueret og skrevet af Ulaa Salim, der i 2019 spillefilmsdebuterede med ’Danmark sønner’, som blev vist i samme programserie på Rotterdam Film Festivalen og sidenhen blev vist på Göteborg Film Festivalen, samt på en række øvrige, prominente film festivaler.

Daniel Mühlendorph har produceret for Hyæne Film, og co-producere er Netop Films v/ Grímar Jónsson og Tjörvi Thorsson med støtte fra Filminstituttet, Den Vestdanske Filmpulje, DR, Icelandic Film Centre, Nordisk Film & TV Fond, New Europe Film Sales, Rúv, Sena og Reykjavik Visuals. Filmen distribueres af Nordisk Film Distribution og får dansk biografpremiere 18. april 2024. På rollelisten finder man Simon Sears, Nanna Øland Fabricius aka Oh Land, Viktor Hjelmsø, Anna Søgaard Frandsen og Magnus Krepper m.fl. 

Lyset af Alexander Lind

’Lyset’ handler om Elle-Mie Ejdrup Hansen, kvinden bag Danmarks største kunstværk: ”Fredsskulptur 1995” var en laserlyslinje, der gik 532 km fra Skagen til Sild. Værket blev Danmarks største kunstskandale, som trak overskrifter over hele verden. At laserlyslinien gik hen over de 6.000 bunkere, som 70.000 danske arbejdere havde bygget for nazisterne, gik imod fortællingen om Danmark som modstandsnation. En detalje, som endte med at få kolossale konsekvenser for kunstneren selv. 

’Lyset’ instrueres af Alexander Lind, der tidligere har stået bag flere korte dokumentarer som ’Carl & Niels’ (2013), ’Næste sommer’ (2017) og ’The Remandee’ (2020), og produceres af Emil Johnsen for GotFat Productions med støtte fra Filminstituttet, DR og Den Vestdanske Filmpulje. Filmen kan ses på DRTV

Bastarden af Nikolaj Arcel

'Bastarden' af Nikolaj Arcel centrerer sig om den fattige soldat Ludvig Kahlen, spillet af Mads Mikkelsen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt.

Udover verdenspremieren i Venedig har 'Bastarden' deltaget på flere prominente festivaler, blandt andet Telluride, Toronto og San Sebastian og er Danmarks officielle Oscar-kandidat til kategorien 'International Feature Film' ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles. Tidligere i år vandt Mads Mikkelsen desuden en European Film Award for bedste skuespiller for sin rolle i filmen.

'Bastarden' er baseret på Ida Jessens roman 'Kaptajnen og Ann Barbara', og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, 'En kongelig affære', var i 2013 nomineret til en Oscar. 'Bastarden' har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen havde dansk biografpremiere den 5. oktober 2023 til gode anmeldelser og har d.d. solgt mere end 240.000 biografbilletter i Danmark.

Om International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) blev grundlagt i 1972 og er en af verdens førende filmfestivaler for moderne og eksperimenterende film. IFFR fokuserer på at vise film, der ikke nødvendigvis er mainstream, men som repræsenterer en mangfoldighed af forskellige genrer, stile og perspektiver.

Festivalen viser omkring 400 film fra hele verden, herunder lange og korte film samt dokumentarer. Festivalen henvender sig både til professionelle inden for filmbranchen og publikum. Udover filmvisninger arrangerer IFFR også paneldebatter, seminarer og andre begivenheder for at diskutere og sprede viden om filmkunst. Festivalen har også en markedssektion, der giver filmselskaber og distributører mulighed for at præsentere deres film for potentielle købere og samarbejdende festivaler.

IFFR afholdes i januar hvert år. Festivalen er vokset kraftigt og har nu et globalt ry for at vise spændende og innovative film fra hele verden.