Fængslende duo modtager Nordisk Film Prisen

Michael Noer og Tobias Lindholm modtager Danmarks største filmpris på 104.000 ved en overrækkelse under åbningen af CPH PIX festivalen for deres spillefilm "R".

I år går Nordisk Film Prisen til ikke ét, men til to talenter: Dokumentarist Michael Noer og manuskriptforfatter Tobias Lindholm. Det er 14. gang prisen uddeles. Som noget nyt i år uddeles prisen til et talent i stedet for til et etableret navn indenfor dansk film og tv.

Michael Noer og Tobias Lindholm er både hver for sig og sammen ikke til at komme udenom

I motivationstalen sagde prisudvalgsformand og direktør for produktion og udvikling i Nordisk Film Thomas Heinesen:

Pris-modtagerne

Michael Noer er uddannet på filmskolens dokumentarfilmlinie i 2003. Han har allerede seks film bag sig. Hans film viser voldsom kreativ lyst og energi til at kaste sig ud i stort set alle genrer og former lige fra den klassiske dokumentar over tv-dokumentarfilmen om Mimi Jacobsen, den korte fiktion med filmen "Hawai", formeksperimentet "Vesterbro", den lange dokumentarfilm "De vilde hjerter" og som et foreløbigt slutpunkt spillefilmen "R".

Tobias Lindholm er uddannet fra Filmskolens manuskriptlinje i 2007. Han har også haft meget travlt. Han har skrevet manuskripter til kortfilmen "Hawai", som han lavede sammen med Michael Noer, en spillefilm, Thomas Vinterbergs "Submarino" med flotte anmeldelser, to tv-serier på DR – "Sommer" og den kommende store satsning, "Borgen" – samt en kombineret rolle som forfatter/instruktør på fællesprojektet "R" med Michael Noer.

"Michael Noer og Tobias Lindholm er både hver for sig og sammen ikke til at komme udenom. Som henholdsvis instruktør og manuskriptforfatter har de allerede vist, at de kan noget særligt. Og sammen har de instrueret filmen "R", der en af de mest interessante New Danish Screen film i mange år."

Lindholm og Noers spillefilmdebut "R" er et hårdtslående drama om en mand, der afsoner en straf for vold i Horsens Statsfængsel. Da hovedpersonen R ankommer til fængslet, er hans mål at holde sig for sig selv og undgå problemer. Men fængslet er fyldt med regler, æresbegreber, skjulte dagsordner og overenskomster, som R skal navigere i, og han bliver hurtigt sat i et afgørende dilemma.

Nordisk Film Prisen er Danmarks største filmpris og uddeles af Nordisk Film Fonden. Prisen består, udover hæderen, af et pengebeløb svarende til filmselskabets alder gange 1000 kr. – i 2010 er beløbet altså 104.000 kr. Prisudvalget består af Thomas Heinesen, Kim Leona, Annette K. Olesen, Kim Fupz Aakeson, Poul Nesgaard og Jørgen Ramskov.

"R", der er produceret af René Ezra for Nordisk Film, får premiere den 22. april. men kan allerede opleves til forpremieren på CPH PIX den 17. april. Filmen er støttet af New Danish Screen.