Fake news anno 1930’erne

PROPAGANDA. Fake news, propaganda og online radikalisering er højaktuelle emner. Det Danske Filminstitut sætter nutidens situation i historisk perspektiv med nydigitaliserede propagandafilm, podcast og undervisning.

Diskussioner om fake news og mediemanipulation fylder dagligt nyhedsstrømmen. Det fremstilles til tider som et nyt fænomen - men det er det langtfra. Det Danske Filminstitut fokuserer på en strømning i tiden med temaet ’Propaganda!’ på streamingsitet Danmark På Film. Det følges op af debatter, podcast og undervisningsmateriale.

I 'Propaganda!'-temaet kan man se 30 nydigitaliserede propagandafilm fra 1920’erne-1950’erne. De historiske film vidner om en tid, hvor både nazi-sympatisører og menige politikere brugte filmens virkemidler til at overtale og forføre. Filmenes formål er politisk vækkelse, og det er ungdommen, der skal mobiliseres – eller, med sideblik til nutidens propaganda, radikaliseres. Temaet præsenteres af propagandafilm-ekspert Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder på DFI.

"Bekymrede røster advarer om, at 1930’ernes sociale uro, højrenationalisme, politikerlede og manipulerende sjælefiskeri gentager sig," skriver Lars-Martin Sørensen. "Men hvordan gik det for sig sidst, demokratiet var under pres, ungdommen blev radikaliseret af voldsparate bagmænd og propagandaen florerede?

Det er tid til at blive digitalt dannede, og det er også tid til at kaste et blik tilbage på fortidens synder. I nutidens ører lyder propaganda forbudt og politisk ukorrekt. Men den danske propaganda har en lang tradition som politisk kommunikation, og så har den ligefrem været folkelig. Filmarkivet gemmer på både partipropaganda og danske nazist-film fra 1920’erne, 30’erne og starten af 50’erne. Her kan man se, hvordan filmmediet dengang blev brugt til politisk vækkelse og manipulation."

Den nyfundne danske nazist-film ’Vi vinder folket’ giver et helt nyt indblik i, hvordan det danske nazist-parti DNSAP brugte film i deres forsøge på at hverve nye tilhængere. Filmen kan ses på Danmark På Film.

Nydigitaliserede propagandafilm

Blandt filmene er en nyfunden dansk nazist-film, ’Vi vinder folket’. Den giver et helt nyt indblik i, hvordan det danske nazist-parti DNSAP brugte film i deres forsøge på at hverve nye tilhængere. Fra Socialdemokratiets filmkatalog kan man møde en samling af Danmarks folkekære skuespillere, Ib Schønberg, Poul Richardt og Lily Broberg, der medvirker i de propagandistiske komedier ’Danmark for folket’ og ’Frihed forpligter’

Se temasamlingen 'Propaganda!' på Danmark på film 

Nagelfaste svar på nutidens brændende spørgsmål er lige så vanskelige at fange, som meningerne om dem er mange. Fortiden, derimod, kan man bedre holde ud i strakt arm og bruge som afsæt for at begribe nutiden. Og fællesnævnerne mellem dengang og nu er til at få øje på.

- Lars-Martin Sørensen, forskningsleder hos DFI

Podcast om danske propagandafilm

Man kan høre mere om emnet i Cinematekets podcast ’Cinemateketsprogrammet’. I afsnittet ’Danske propagandafilm’ fra den 28. marts fortæller forskningsleder Lars-Martin Sørensen om, hvordan magtfulde mennesker gennem tiden har brugt film og andre medier til at krybe ind under huden på publikum for at bygge nye verdensbilleder op og få andre til at tænke som dem selv – og hvorfor propaganda er brugbart i hverdagen. 

Lyt til podcasten ’Danske propagandafilm’ 

Gør skoleelever klogere på propaganda

Fake news og online propaganda er også højaktuelle emner i undervisningen i folkeskolens ældste klasser og ungdomsuddannelserne. Derfor har DFI udviklet undervisningsmaterialet ’Propaganda – et materiale om demokratiets skæbne i 30’ernes Danmark’, der lægger op til dialog om demokratisk dannelse og mediehistorisk udvikling. Materialet tager udgangspunkt i danske partifilm i mellemkrigsårene og ser på, hvordan ideologiernes kamp i Danmark også blev en kamp for eller imod demokrati. Den historiske baggrund bliver ridset op og suppleret med klip og stills fra filmene ’Vi vinder Folket’ og ’Danmark for Folket’. Materialet er målrettet samfundsfag, historie og mediefag i gymnasiet og ligger frit tilgængeligt på Filmcentralen/Undervisning. Filmene kan ses uden login på Danmark på film.

Se undervisningsmaterialet på Filmcentralen

Vil man dykke ned i den aktuelle debat om online propaganda og radikalisering, er det digitale materiale ’Nettets Vildveje - om løgn, manipulation og propaganda online’ et godt sted at finde information. Materialet er lavet af bl.a. Medierådet for Børn og Unge, PET og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.
 

Debat med politikere

I april rullede der propagandafilm over det store lærred i Cinemateket. I den forbindelse var politikerne Dan Jørgensen og Mogens Lykketoft på besøg og diskuterede bl.a. politisk science fiction og forførende filmstemmer. Debatterne blev filmet og kan ses her:

Socialdemokratiets Dan Jørgensen, der har stået fadder til partiets nyeste partiprogram, taler med historiker og forfatter Martin Ejner Olsen Grunz, der har skrevet ’Folkets Tid - Socialdemokratiet og Danmark’. Debatten foregik den 9. april 2019.
Se debat med Dan Jørgensen i Cinemateket: Propaganda og partiprogrammer

Mogens Lykketoft perspektiverer historiske, socialdemokratiske propagandafilm i samtale Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder på Det Danske Filminstituts. Debatten foregik den 3. april 2019.
Se debat med Mogens Lykketoft i Cinemateket: Socialdemokratiske propagandafilm