Fantasi fantasi får tv-premiere

TV-PREMIERE. Hvordan opleves verden, når man har en autisme diagnose? I Kaspar Astrup Schröders film 'Fantasi fantasi' giver tvillingerne Smilla og Molly, der begge har infantil autisme, deres syn på verden. Instruktøren har fulgt dem i deres hverdag igennem fire år, og filmen får premiere på DR Ultra den 29. april.

Kan man føle sig alene, når man går i klasse med en masse andre børn? Og kan man føle sig ensom, selvom man er sammen med sin familie? Kasper Astrup Schröders film 'Fantasi fantasi' sætter fokus på den eksklusion, som børn med autisme kan opleve, når resten af samfundet prøver at inkludere dem – eksempelvis i skolen.

Instruktøren har fulgt Smilla og Molly, fra de var elleve, til de blev femten. De har tidligere gået på den lokale folkeskole, hvor de havde det svært. De blev derfor udredt, og startede efterfølgende på Frejaskolen i Valby. Her er mulighederne for at rumme pigerne gode. Pigerne oplever, at der er fokus på de ting, de kan. Blandt andet opdager pigerne, at de er rigtigt gode til at synge.

Filmen viser pigernes liv både derhjemme og i skolen. Den giver et indblik i, hvor svært det kan være at føle sig anderledes. Den er samtidig relevant i forhold til samfundsdebatten om inklusion i folkeskolen.

"Jeg synes, at filmen kommer rigtigt godt rundt om nogle problematikker, som man meget sjældent ser på film," siger Heidi Thamestrup, formand for Landsforeningen for Autisme.

Kaspar Astrup Schröder har før lavet film med børn i hovedrollerne - eksempelvis 'De dømtes børn' (2017). Denne film har dog været udfordrende at arbejde med, fordi pigernes diagnoser gjorde det svært at planlægge og styre begivenhederne, som han plejer at gøre.

"Jeg og de holdt ud. Vi endte med at filme i flere år, og jeg fik lov til at opleve en forandring i dem, som fyldte meget. Det betød, at jeg kunne komme tæt på de følelser og den forståelse af at føle sig anderledes, som jeg ønskede at lave en film om," fortæller Kaspar Astrup Schröder

Filmen er produceret af Sara Stockmann for Sonntag Pictures med støtte fra Det Danske Filminstitut via Konsulentordningen.

PREMIERE

Hvad: Dokumentarfilm 'Fantasi fantasi'
Hvor: DR Ultra og DR.dk
Hvornår: Søndag den 29. april kl. 19.00 på DR Ultra
 

Læs mere om Kaspar Astrup Schröders film