Fem skud fra hoften på CPH PIX

CPH PIX. Støtteinitiativet Shoot It! blev sat i filmverden af New Danish Screen for at fostre flere vilde, visuelt drevne og eksperimenterende værker. Se selv, om det er lykkedes på CPH PIX og læs her om en af instruktørernes oplevelse.

I august 2013 søsatte New Danish Screen Shoot It!, et nyt støttesystem til  film af 6 til 12 minutters varighed. Blandt de succesfulde ansøgere var Signe Søby Bech, som skød "Skybrud," der skildrer et usædvanligt møde mellem en mor og en datter. "Ikke mindst den korte ansøgningsproces gav vores filmhold fokus og fremdrift", fortæller hun. "Det frigav en masse energi og førte til en meget intensiv arbejdsproces. Det var fedt, at Shoot It! turde tro på vores vilde historier."

Genremæssigt falder "Skybrud" under magisk realisme, og Signe Søby Bech har bevidst kombineret troværdige karakterer af kød og blod med et ikke just hverdagsagtigt univers. Det gav visse budgetmæssige udfordringer: "Magisk realisme kræver, at man visuelt bærer tilskueren ind i en anden verden og stemning — men vi havde ikke mange midler at skabe den stemning for. Så på nogle punkter måtte vi kæmpe for det æstetiske udtryk og forlade os på en branche, der var villig til at hjælpe og støtte," slutter Signe Søby Bech.

"Shoot It!-konceptet giver plads til vilde idéer, som udføres hurtigt," siger kunstnerisk leder af New Danish Screen Jakob Høgel. "Det tjener det formål at lade talenterne få frit spil for færre penge, idet mindre budgetter giver plads til, at vi kan tillade os at være mere risikovillige. Og de færdige produktioner vidner om, at der er kommet nogle vilde eksperimenter ud af det. Vi har set, at filmholdene har haft svært ved at få budgettet til at række, og det og de andre erfaringer, holdene har gjort, vil vi tage med os, hvis vi i fremtiden laver lignende projekter," siger han.

De øvrige fire Shoot It!-film er:

"Det korte liv", som er baseret på Kaspar Colling Nielsens roman "Den danske borgerkrig 2018-2024" og instrueret af Janus Metz. Filmen foregår hovedsageligt på et hospital, hvor en kynisk sygeplejerske og en anderledes følsom kollega plejer en hårdt såret mand.

Shaky Gonzales har lavet "Echoes of a Ronin," et blodigt familiedrama, som samtidig er en hyldest til den japanske samurai-klassiker "Shogun Assassin" fra 1980.

Begge værker bliver muligvis på et senere tidspunkt udvidet til spillefilm.

Masar Soheil og Sonja Rendtorff har med "Mekanikerne" drejet en absurd-humoristisk kommentar til forbrugskultur, der især undersøger menneskets forhold til luksusbiler.

Endelig har Shoot It! et islandsk indslag i form af Hlynur Pálmasons "Seven Boats," der på opsigtsvækkende visuel vis skildrer et drama til havs.

Den sjette Shoot It-produktion er oplevelsesinstallation "Skammekrogen" af Johan Knattrup Jensen, som er blevet vist på Fokus 2014.

Filmene vises på CPH PIX den 10. april kl. 14 i Cinemateket.

Der er fri entré, men det anbefales at bestille billet.

Maria Månson fra DR's "Filmselskabet" er vært.