Festival for filmskabere under 20 år

Publikum skal hurtigt forstå din hovedperson, og filmen skal i gang med det samme. Det er blot to af de budskaber, professionelle filmfolk kan give videre til en ny generation af unge danske filmmagere, der netop har deltaget i en ny filmfestival, Oregon Filmfestival, for filmskabere under 20 år.

Oregon Filmfestival

Oregon Filmfestival blev afholdt første gang i den forgangne weekend som en del af BUSTER - Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge. I alt 30 film havde kvalificeret sig til Oregon Filmfestivalens program, efter at de var udvalgt på regionale filmfester fem forskellige steder i landet, og i weekenden mødte flere hundrede unge op til filmvisninger, workshops, fester og prisoverrækkelse i Filmhuset i Gothersgade.

Gode råd til nye filmskabere

På festivalen blev der for første gang i Danmark afholdt "dvoted Live Feedback". Dvoted er et website for unge fra hele Skandinavien, hvor unge filmmagere kan finde sammen med ligesindede, diskutere deres film og få råd og feedback fra filmprofessionelle. Deltagerne på "dvoted Live Feedback" mødte tre professionelle filmfolk, instruktør Martin Strange-Hansen, instruktør Birgitte Stærmose og fotograf Eric Witzgall, der gav respons på tre udvalgte, meget forskellige film.

De tre film var "Cykeltaxa" af Allan Hyde, "Piger" af Ida Marie Gedbjerg Sørensen og "The World Is Gone" af Patrick Marcher. De professionelle kom med flere gode råd, fortæller Kim Blidorf fra dvoted. Bl.a. skal instruktøren i højere grad gøre sig klart, præcist hvem hovedpersonen er, og hvad denne ønsker at opnå. Et andet råd var, at i den korte fortælling skal publikum som regel møde hovedpersonen med det samme for at blive lukket ind i historien og dilemmaet. Og så skal man skære ind til benet: De første 2-3 scener i filmene kunne have været udeladt. Når filmen åbner, skal man være så langt henne i dens handlingsforløb som muligt.

"Cykeltaxa" blev rost for sit fine skuespil, der virker meget ægte. Skuespillet var improviseret frem, fortalte instruktøren Allan Hyde og skuespiller Aske Bang Sørensen. "Piger" blev rost for sin vitalitet og sanselighed, specielt i kameraføringen. I "The World is Gone" blev én scene særligt fremhævet som bemærkelsesværdig, fordi den gjorde det klart, at filmen skildrer hovedpersonens indre dilemma, noget af det vigtigste der skal til for at engagere publikum.

Prisvindere

Ved prisuddelingen søndag den 21. september blev der uddelt priser i otte kategorier. På dvoteds website kan man se de seks prisvindende film:

The Film Gear Prize (The audience pick in the category under 16): Kys der dræber
The Bastard Prize (best experimental in the category under 16): Den lille pige
The Nimbus Prize (best fiction in the category under 16): Kys der dræber
The Fine and Mellow Prize (best film in the category under 16): Kill Your Darling
The Sound of Sunrise Prize (the audience pick in the category under 20): Cykeltaxa
The Concern Prize (best experimental / music video in the category under 20): Engel
The EBH Prize (best fiction in the category under 20): Cykeltaxa
The Branch Prize (best film in the category under 20): Ved Flodens Bred

De 30 nominerede film
www.oregonfilmfestival.dk