Fiktionsdag om aktuelle tendenser og udvikling

LYT. Mandag den 6. juni mødtes omkring 300 branchefolk på Filminstituttet til Fiktionsdag, der havde udvikling som tema. Hør Claus Ladegaards åbningstale om situationen i dansk film her.

Omkring 300 personer fra den danske filmbranche mødtes mandag den 3. juni i Cinematekets biografer Carl og Asta for at diskutere aktuelle tendenser under temaet udvikling; fra den spæde idé, visuel udvikling og alternative metoder, over casting-processer, gør-det-selv-produktion og -distribution, til internationale tendenser.

Direktør for Filmstøtte på DFI Claus Ladegaard åbnede dagen med at glæde sig over den aktuelle situation i dansk film med stor genremæssig diversitet i de færdige film, en høj hjemmemarkedsandel – og international anerkendelse ved Oscar, i Sundance, Berlin og Cannes.

På bekymringssiden er økonomien i dansk film, især i produktionsledet, hvor overskuddet hos producenter er faldet 80% i perioden 2012-14, primært på grund af faldende indtægter fra fysisk salg. Den gældende Filmaftale kan ifølge Ladegaard ikke løse de alarmerende økonomiske udfordringer, der risikerer at gå ud over både kvalitet og diversitet, men Filminstituttet har tre større indsatser på dagsordenen, som forhåbentlig kan imødekomme nogle af problemerne:

  • Revision af støttevilkår med formålet at forbedre økonomien i produktionsledet
  • Fokus på lavbudgetfilm – bl.a. med "Skitsen"
  • Fokus på distributionen med effektiv udnyttelse på de digitale platforme

Hør Claus Ladegaards åbningstale