Film for børn og unge i Østafrika – et udviklingsprojekt i udvikling

KULTURUDVEKSLING. For 10 år siden grundlagde Zanzibar International Film Festival (ZIFF), i samarbejde med bl.a. DFI, festivalsektionen ”Children & Film Panorama”. Målet var at fremme filmkultur og filmproduktion for børn og unge i Østafrika. Festivalen lever stadig i bedste velgående og har nu også outreach-initiativer rundt omkring i det store østafrikanske land.

Historisk set har Østafrika ingen særlig tradition for at producere og distribuere film til børn og unge. Men i de seneste 10 år har nye generationer på den østafrikanske ø Zanzibar i Tanzania haft mulighed for at se danske, internationale og enkelte lokalt producerede børnefilm i "Children & Film Panorama"-sektionen på ZIFF. 

Charlotte Giese, specialkonsulent i DFIs Børn & Unge-afdeling, tog i 2007, sammen med ZIFF festivalens daværende direktør Professor Martin Mhando, konsulent fra DR og Salaam Film Festival Anne Lise Andreasen og ZIFF grundlægger Fatma Alloo, initiativ til denne del af festivalen. Robert Manondolo fra ZIFF har spillet en afgørende rolle som leder af programmet, og fra DFIs side har Barbara Rovsing Olsen assisteret med projekt koordination. DFI deltog de følgende 5 år som partner i "Children & Film Panorama"-sektionen med bl.a. filmvisninger for børn og unge samt master classes med eksempelvis de danske filminstruktører Tobias Lindholm og Louise Friedberg for den østafrikanske professionelle filmbranche. Målet var at inspirere den lokale filmbranche og give værktøjer til egenproduktion af film til børn og unge – med afsæt i en afrikansk kontekst. I de seneste år har Den Danske Ambassade i Tanzania også været involveret og DFI har haft en rådgivende funktion. 

Det er ikke alene lykkedes at gennemføre "Children & Film Panorama" i en tiårig periode – projektet har også udviklet sig, så eksempelvis flere skoler i hovedlandet Tanzania i dag er blevet partnere med festivalen og begyndt at bruge film i undervisningen. Erfaringerne fra Children & Film Panorama har desuden tjent som inspiration for andre organisationers indsatser i samarbejde med DFI, både i Afrika og i Mellemøsten, eksempelvis for Youth & Film Uganda (i samarbejde med Maisha Film Lab), Cinema on the Road Lebanon (i samarbejde med Metropolis Art Cinema) og Film Lab: Palestine

Charlotte Giese er i år inviteret til ZIFF for at deltage i evaluering af resultaterne indtil nu og for at diskutere projektets potentiale i fremtiden. 

Læs mere om ZIFF på www.ziff.or.tz


I 2010 lavede Anne Svejgård Lund denne kortfilm om "Children & Film Panorama" på ZIFF:

Billeder fra ZIFF: