Film der ændrer verden

INTERNATIONALT. "Burma VJ" er en af fem nominerede film til en ny international pris, der hædrer dokumentarfilm, som har formået at sætte tydeligt aftryk på verden. Prisen uddeles i London den 11. oktober.

Kan en dokumentarfilm påvirke verden? Svaret er ja, hvis man spørger folkene bag en ny pris, the PUMA Creative Impact Award på 50.000 Euro, som uddeles i London i aften, den 11. oktober.

Producer Lise Lense-Møller fra Magic Hour Film og instruktør Anders Østergaard er netop rejst til London med en nominering til den fornemme pris for "Burma VJ". 

Folkene bag prisen vil hædre og støtte en dokumentarfilm, der har formået at sætte tydelige spor i verden omkring os. Fem film, som har oplyst og inspireret om vigtige globale problematikker, er nomineret.

"Burma VJ", der er set af 30 millioner, fremhæves især for at have plantet Burma solidt på den internationale dagsorden, medvirket til at Aung San Suu Kuy blev løsladt og at have inspireret en ny generation af videojournalister og individuelt rapporterende journalister inden for Burmas grænser.

De fire andre nominerede er "The Age of Stupid", "The End of The Line", "The Reckoning: The Battle for the International Criminal Court" og "Trouble The Water". Læs mere om begrundelserne for nomineringerne af de fem film.

I juryen sidder blandt andet Morgan Spurlock, manden bag dokumentarfilmen "Super Size Me", der fik et massivt publikum til at gå i kvalmechock og reagere på fastfoodkædernes tvivlsomme affodringstilbud.

The Guardian bringer i anledningen en større artikel om film og deres indflydelse på omverdenen.