To film får verdenspremiere i Rotterdam

INTERNATIONALT. Martin Skovbjergs 'København findes ikke' og Karoline Lyngbyes 'Superposition' får verdenspremiere på Rotterdam Filmfestivalen, der begynder 25. januar.

'København findes ikke' er udtaget til Big Screen Competition i Rotterdam, hvor 'Superposition' er udtaget til Limelight-programmet – samme program som også Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' allerede er udtaget til.

'København findes ikke' af Martin Skovbjerg

Jonas Holst Schmidt og Angela Bundalovic indtager hovedrollerne som Sander og Ida i 'København findes ikke'. I filmen møder de hinanden i København og finder ind i en intens og altopslugende forelskelse. Som par er de uovervindelige og behøver ikke at være andet end det, de er sammen. Verden udenfor må fortsætte uden dem. Nu er Ida forsvundet og hendes far, Porath, og bror, Viktor, kræver svar. I en tom lejlighed midt i byen filmer og afhører de Sander, som prøver at finde mening og give en version af sandheden, som er passende.

På rollelisten er også Zlatko Buric og Christopher Læssø. Filmens manuskript er skrevet af Eskil Vogt.

Instruktør Martin Skovbjerg står bag en række tv-serier og musikvideoer. Han debuterede som spillefilminstruktør med 'Brakland' i 2018, der var udtaget til London Filmfestival. 'København findes ikke' er hans anden spillefilm.

Filmen er produceret af Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jersin for Snowglobe med støtte fra Filminstituttet.

'Superposition' af Karoline Lyngbye

Still fra 'Superposition'. Foto: Sine Brooker

Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen spiller storbyparret Stine og Teit, der med deres lille søn Nemo forlader hamsterhjulet og flytter off-the-grid i den svenske natur. Afskåret fra civilisationen håber de at genfinde kærligheden til naturen og hinanden, alt imens de dokumenterer deres nye bæredygtige livsstil i en podcast-serie. Til deres store irritation opdager de et par på den anden side af søen, som minder skræmmende meget om dem selv. Deres nyfundne paradis forvandler sig med ét til et fængsel og tvinger dem til at konfrontere deres egne egoer.

Instruktør Karoline Lyngbye er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2013, og hun har skrevet manuskriptet til filmen sammen med Mikkel Bak Sørensen. 'Superposition' er hendes debutspillefilm.

Filmen er produceret af Amalie Lyngbo Quist for Beo Starling med støtte fra Filminstituttet.

Vanskabte land af Hlynur Pálmason

Filmen udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede, da en ung dansk præst Lucas bliver udsendt til en fjerntliggende del af Island for at bygge en kirke og fotografere den del af befolkningen, som han møder på sin vej.

Den havde verdenspremiere i Cannes i programmet Un Certain Regard og har siden været vist på vigtige internationale filmfestivaler i blandt andet Karlovy Vary (Tjekkiet), Telluride (USA) og Toronto (Canada).

Hlynur Pálmason har selv skrevet filmens manuskript, og Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin har produceret for Snowglobe med støtte fra Filminstituttet.  

Om International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam (IFFR) er en international filmfestival, der årligt afholdes i Rotterdam i Holland. Festivalen blev grundlagt i 1972 og er en af verdens førende filmfestivaler for moderne og eksperimenterende film. IFFR fokuserer på at vise film, der ikke nødvendigvis er mainstream, men som repræsenterer en mangfoldighed af forskellige genrer, stile og perspektiver.

Festivalen viser omkring 400 film fra hele verden, herunder lange og korte film samt dokumentarer. Festivalen henvender sig både til professionelle inden for filmbranchen og publikum.

Udover filmvisninger arrangerer IFFR også paneldebatter, seminarer og andre begivenheder for at diskutere og sprede viden om filmkunst. Festivalen har også en markedssektion, der giver filmselskaber og distributører mulighed for at præsentere deres film for potentielle købere og samarbejdende festivaler.

IFFR afholdes i januar hvert år. Festivalen er vokset kraftigt og har nu et globalt ry for at vise spændende og innovative film fra hele verden.