Film på taget

NYT BYRUM. Filminstituttet og Cinemateket har en plan: En 1.700 kvadratmeter stor tagterrasse med udsigt over Kongens Have skal appellere til et bredt publikum, der her tilbydes nye og overraskende filmoplevelser.

Fra toppen af Filminstituttet i København er der et fantastisk udsyn over Kongens Have og byens tage. Her planlægger Filminstituttet at etablere en såkaldt rooftop, et nyt uderum med berigende filmoplevelser for alle.

Internationale erfaringer fra storbyer som London og New York viser, at tagterrasser er populære. De findes på nuværende tidspunkt ikke i større skala i København, men Salling Rooftop i Aarhus og Ålborg har høje besøgstal, og det samme forventer Filminstituttet, at den nye filmkulturelle oase får.

Biograf under åben himmel

For Cinemateket er det en enestående mulighed for at udvide formidlingsaktiviteterne med attraktive tilbud. Der vil være daglige open air-visninger i Sky Cinema med plads til ca. 130 publikummere. Biografen skal indgå i formidlingen af de film og events, som også foregår i Cinemateket i stueetagen. Dog med det twist, at oplevelsen foregår under åben himmel, så vidt muligt året rundt.

Kontakt

Jakob Buhl Vestergaard
Vicedirektør
Tlf. +45 2020 1838
jakobv@dfi.dk

Derudover skal tagterrassen være et åbent byrum for borgerne i København, hvor der mellem grønne beplantninger installeres en lang række filmiske formidlingselementer. Oplevelserne skal have både historisk og aktuelt indhold og skal rumme både læring og leg.

De planlagte filmiske elementer er blandt andet en interaktiv filmhistorie på en stor touchskærm, kulturhistoriske klip fra 'Danmark på Film', et videotek med klassikere samt rød løber, walk of fame, kikkerter med filmlocations og en legeplads med filmelementer, hvor børn kan tumle rundt, mens forældrene nyder en kop kaffe i Meyers café.

Rumlig illustration af rooftop-projektet

Håber på åbning i sensommeren 2020

Bygningens ejer, Egmont, og Filminstituttet har netop indsendt en ansøgning til Københavns Kommune om byggetilladelse til etablering af tagterrassen.

Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør i Filminstituttet, udtaler: "Jeg håber, at tagterrassen bliver et tilløbsstykke, der kan fungere som en platform til at opleve films kulturelle og kunstneriske betydning, samtidig med at man nyder udsigten over Kongens Have eller leger med de filmiske elementer. Der vil være indhold til mange genbesøg, og samtidig vil tilbuddet vække nysgerrighed hos dem, der måske besøger København for første gang."

Tagterrassen etableres under hensyntagen til både naboer, den historiske bygning og placeringen i Gothersgade. Det betyder, at de nye elementer ikke bliver synlige fra gaden, og projektet sikrer, at der ikke opstår støj-, lys- og lydgener.

Udsigt over Kongens Have

Egmont afholder udgiften til ombygningen og etableringen af projektet, som Filminstituttet efterfølgende betaler leje af. Og netop ombygningen og timingen herfor er afgørende for projektets succes. I de indledende drøftelser af projektet med Københavns Kommune har parterne oplevet en positiv og interesseret tilkendegivelse fra kommunens side, og Jakob Buhl Vestergaard håber på en hurtig sagsbehandling:

"Vi står med et projekt, der ligger i klar forlængelse af Københavns Kommunes ambitioner om at skabe en levende by og en by med kant. Så vi håber på velvillig og hurtig sagsbehandling, der kan sikre en optimal etableringsperiode i sommermånederne og samtidig sikre en flot åbning i sensommeren 2020," lyder det fra Jakob Buhl Vestergaard.

Projektpræsentation

Tags: Cinemateket