FILM-X i Damaskus

Syriske skolebørn får i den kommende måned mulighed for at få et indblik i den kreative proces bag en films tilblivelse, når Det Danske Filminstituts mobile interaktive filmstudie for børn, FILM-X ON THE ROAD besøger Damaskus.

FILM-X, der giver indblik i filmens magiske tilblivelse, har de seneste syv år tilbudt filmundervisning i faste studier i Filmhuset i København, og i 2008 blev konceptet udvidet med et mobilt studie, FILM-X ON THE ROAD, der har besøgt London, Århus, Åbenrå, Odense, Svendborg og senest Ærø.

Et tæt samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Det Danske Institut i Damaskus og den syriske organisation Massar har nu sikret, at FILM-X ON THE ROAD kan lægge vejen forbi Damaskus.

Syriske børn får filmundervisning

FILM-X ON THE ROAD bliver stillet op i kulturcentret Arabic Cultural Center Kafarsouseh i Damaskus fra 1. til 24. november, og i den periode får mere end 600 syriske skolebørn mulighed for at producere deres helt egen film.

Børnene, der er op til 12 år, er udvalgt fra en række af skoler i Damaskus og vil blive kørt i busser til kulturcenteret. To FILM-X-medarbejdere fra Det Danske Filminstitut er i disse dage i færd med at uddanne en gruppe lokale unge, som skal lede børnene gennem hele processen, fra manuskriptet skrives til filmen vises.

Andre erfaringer med medieteknologi

I FILM-X ON THE ROAD producerer skoleeleverne normalt deres egen film på to timer, men i Damaskus sættes der lidt ekstra tid af til holdene, for de syriske børn har ikke samme kendskab til computermedier som børn i Danmark og Storbritannien, hvor adgang til Internettet er mere udbredt.

I studiet skal børnene optage film i en rigtig bil med baggrundsprojektion i bagruden. De instruerer, spiller skuespil, filmer, klipper samt tilføjer musik og effektlyd. Når produktionen er færdig, bliver den fremvist, og eleverne får deres egen film med hjem på dvd.

Interessen for arrangementet er stor og den syriske organisation Massar, der også er bygherre på et stort oplevelsescenter for børn, har været en engageret partner hele vejen. Massar Discovery Center, der er tegnet af Henning Larsens Tegnestue, er ved at blive opført i det centrale Damaskus.

Når den syriske organisation har valgt at samarbejde med Det Danske Filminstitut, er det ud fra et ønske om at give børn indblik i den nyeste medieteknologi, der forventes at blive en væsentlig del af aktiviteterne i det kommende oplevelsescenter.

www.filmxontheroad.dk 
Læs mere om Massar Discovery Center i Damaskus på Henning Larsens Tegnestue