FILM-X-PERT med tips til filmproduktion

Hvordan fortæller man en god historie på film? FILM-X-PERT er et nyt online-initiativ, der tilbyder børn over hele landet en praktisk indføring i filmproduktion. Senere på året kan børnene også klippe film direkte på sitet.

Storyboard, supertotal, atmosfærelyde … Filmen har sit eget sprog og sine egne velprøvede virkemidler. Siden 2002 har Filmhuset i København givet børn og unge mulighed for at kaste sig ud i praktisk filmproduktion i mini-filmstudiet FILM-X. Nu følges initiativet op af FILM-X-PERT, hvor børn over nettet kan lære de vigtigste tricks til at skrue en effektiv filmhistorie sammen.

Hele landet dækket ind

"Selv om vi i FILM-X når ud til rigtig mange børn og unge hvert år, har studiet begrænsninger i kraft af kapaciteten og beliggenheden," siger Kari Eggert Rysgaard, der er udviklings- og undervisningsansvarlig for FILM-X. "Vi vil gerne nå ud til endnu flere, og derfor har vi nu lanceret FILM-X-PERT, der kan ses af alle interesserede uafhængigt af tid og sted – og både i fritiden og i skolesammenhæng."

FILM-X-PERT

FILM-X-PERT er en såkaldt videotutorial, hvor vi følger et hold på fire børn, der samarbejder om at lave en film. De skriver manuskript, laver storyboard, sætter lys, optager, laver lyd og klipper. De når altså gennem alle faserne i en normal filmproduktion, og inden hvert trin i produktionen får de gode råd af en lærer og en fagperson.

Online klipning

I løbet af det næste halve år udvides aktiviteterne, så det også bliver muligt at klippe film på FILM-X-PERT. Børn og unge vil kunne eksperimentere med at klippe deres egne versioner af scener fra rigtige børne- og ungdomsfilm.

"Aktiviteterne skal både lægge op til leg med filmklipning og byde på udfordringer for mere ambitiøse brugere – ligesom FILM-X gør," siger Kari Eggert Rysgaard. "Og der kommer også til at ligge vejledninger til, hvordan man kan arbejde med klippeaktiviteterne i et undervisningsforløb."

Filmene er lavet i et samarbejde mellem Skoletjenesten, DFI / Børn & Unge og Filmværkstedet.

Se FILM-X-PERT  
Se også film-x.dk