FILM-X-studierne åbner i ny version

FILMPRODUKTION. En amerikansk diner, et tårnværelse og et IC3-tog er blandt de nye locations i FILM-X-studierne i Cinemateket. De populære filmstudier er ombyggede, og teknikken er moderniseret, så børn og voksne får flere og bedre muligheder for at lave film.

”Fuck, det er badass,” siger en dreng fra syvende klasse, da han træder ind i FILM-X-studierne. Og det er ment som en kompliment. Sammen med sine klassekammerater indtager han nysgerrigt de nyrenoverede studier, der rummer både greenscreen og en række fysiske scenografier.

Fakta om FILM-X

FILM-X ligger i Cinemateket og rummer 6 filmstudier. Der er både fysiske kulisser og greenscreen, og man kan optage realfilm og animationsfilm. FILM-X drives af Det Danske Filminstitut og Skoletjenesten.

Studie 1-4 er til større grupper og kræver pladsbestilling. 
Studie 5-6 er til mindre grupper, og der er fri adgang i Cinematekets åbningstid.

En FILM-X-guide samler klassen til en introduktion. Hun viser, hvordan man i et af studierne kan trække forskellige baggrunde frem, så scenografien bliver fx en dagligstue, et rumskib eller en cafe.

”Aj hvor nice,” siger en af pigerne, der sammen med sin gruppe vil lave en gyserfilm, som foregår i et sommerhus. Kort tid efter er de dybt optaget af at få replikker til at fungere, skabe spænding og klippe mellem forskellige kameravinkler.

Der er en intens stemning af samarbejde og koncentration, når eleverne kaster sig ud i at fortælle historier med levende billeder i FILM-X. Og det er ikke tilfældigt. FILM-X er blevet ombygget med det for øje, at studiernes indretning og teknikken skal styrke netop fordybelsen. Der er blandt andet sat lyddæmpende vægge op, og produktionsprocessen er optimeret både hvad angår optagelse, klipning og lyd.

Få et indtryk af FILM-X i denne lille film:

Desuden er der kommet helt nye studier og baggrundsfilm, så det er muligt at arbejde med en større variation af fortællinger, bl.a. flere realistiske fortællinger og genrer som science fiction og fantasy. De nye locations inkluderer fx en robåd på en sø, hvor man kan kæmpe mod søslangen fra ’Skammerens Datter’ – en scene, der udviklet sammen med Nepenthe Film.

FILM-X har flere greenscreen-studier, hvor man kan lave bl.a. fantasy, science-fiction og historiske film. Det er ikke lige til at se, men der er fyldt med dinosaurer under broen i Studie 1. (Foto: Jørgen True.)

Filmproduktion for børn og voksne

FILM-X har eksisteret siden 2002. Der er 10.000 brugere om året. Det er primært skoleelever, men FILM-X har også forløb for børnehaver og private, og man kan lave fødselsdagsarrangementer, polterabend og teambuilding i studierne. Der er forskellige priser alt efter, hvilket arrangement det drejer sig om.

Ændringerne i FILM-X er baseret på de erfaringer, de ansatte i filmstudierne har høstet gennem årene, fortæller Kari Eggert Rysgaard, der er undervisnings- og udviklingsleder i FILM-X:

”Stort og småt, som vi har noteret os i tidens løb, er taget med i renoveringen, så FILM-X er blevet forbedret på alle planer. Et af vores mål er, at produktionerne bliver mere filmiske og mindre filmet teater. Et andet mål er, at FILM-X skal appellere til både børn, unge og voksne. Vi har tidligere haft en overvægt af eventyrlige og magiske scenografier som tiltalte de yngste brugere. Nu har vi fået et større udvalg af realistiske scenografier, fx en togkupe og en amerikansk diner, som appellerer mere til unge og voksne.”

Samtidig er de mest populære scenografier i FILM-X bibeholdt og renoveret, heriblandt en grøn Morris Mascot, som er et sikkert hit blandt de besøgende. Baggrundsfilmene er genindspillet i højere teknisk kvalitet.

Alle kameraer i FILM-X er udskiftet, og der er udviklet en helt nye teknisk platform, som nemt kan deles med andre, der vil lave FILM-X-inspirerede studier. (Foto: Jørgen True.)

Nye kameraer og forbedret teknik

Al det, der 'bag kulisserne' i FILM-X, er også renoveret, bl.a. er alle kameraer udskiftet, og der er udviklet en helt ny tekniske platform. I udviklingen har der været fokus på, at systemet skal være såkaldt ’open source’, dvs. at det nemt kan deles med andre, som også er interesserede i at lave filmstudier til børn og unge, fx biblioteker. 

Charlotte Giese, der er specialkonsulent på Det Danske Filminstitut, uddyber:

”I de år, FILM-X har eksisteret, har vi haft mange besøg af fagfolk, der arbejder med børn og unge i ind- og udland, og som ønsker at skabe en lignende kreativ filmpædagogisk ramme. Den interesse vil vi gerne imødekomme. Vores nye tekniske platform kan nemt bruges af andre, og vi deler også meget gerne vores erfaringer med filmpædagogik, drift og udvikling. Vi er i gang med at undersøge mulighederne for at etablere FILM-X-inspirerede studier i samarbejde med partnere rundt omkring i Danmark.”

En gruppe elever fra tredje klasse eksperimenterer med hvilke kostumer, der passer bedst til deres filmfortælling. (Foto: Jørgen True.)

Faste rammer og fri fantasi

”Hallo, er der et overskæg?”

I studie 5-6 i Cinematekets underetage er en gruppe tredjeklasseelever i gang med at klæde sig ud. Samtidig diskuterer de, hvad der skal ske i den film, de skal til at optage. Kasper er instruktøren i dag. Han tager en kjole og rækker den til en af de andre drenge: ”Så kan du være moren, Emil.”

Den er Emil med på. Han trækker kjolen over hovedet og sætter sig ind i bilen, som de skal optage film i. Nu skal familien på udflugt. Men det bliver ikke nogen almindelig tur, for der er en morder løs!

For mere info kontakt

Kari Eggert Rysgaard
Gothersgade 55
1123 København K
Tlf. +45 3374 3669
karir@dfi.dk

Kombinationen af faste rammer og fri fantasi ender med en velfungerende lille film. Børnene afslutter forløbet med at se filmen sammen på et stort lærred. FILM-X-guiden spørger, hvad det sjoveste og sværeste ved at lave film var, og børnene er ivrige efter at fortælle om oplevelsen.

”Det sværeste var at se ud, som om man sov. Min mund blev hele tiden fyldt med luft,” lyder et af svarene. Børnene er enige: Det kræver mange forskellige slags færdigheder at lave film.

Forløbene i FILM-X slutter med, at eleverne ser deres film på biograflærred. (Foto: Jørgen True.)
Et stort udvalg af kostumer og rekvisitter er med til at sætte gang i fantasien. (Foto: Jørgen True.)
I FILM-X Studie 6 i Cinematekets underetage kan man lave animationsfilm. (Foto: Jørgen True.)
FILM-X tilbyder også forløb til voksne i forbindelse med teambuilding og polterabend. (Foto: Jørgen True.)
To af de nye baggrundsfilm i FILM-X er fra 'Skammerens Datter'. Her er eleverne sejlet ud på en sø, hvor en søslange gemmer sig. (Foto: Jørgen True.)
Eleverne har lavet en gyserfilm, der er så uhyggelig, at de næsten ikke tør se den selv. (Foto: Jørgen True.)