Film-Y åbner for belgiske skolebørn

Kulturminister Uffe Elbæk deltog onsdag den 8. februar i åbningen af DFI's mobile filmstudie for børn og unge, FILM Y, der i anledning af EU-formandskabet inviterer belgiske skolebørn og familier til at lave deres egne film.

Den overskårne Morris Mascot, der sammen med et stort stålstativ, filmudstyr og computere udgør det omrejsende filmstudie FILM–Y, er nu stillet op i det store kunst- og kulturcenter, Bozar, i Bryssel. I anledning af det danske EU-formandskab åbnede den 9. februar en stor retrospektiv udstilling med den danske maler Per Kirkeby, samt altså FILM-Y i centeret, hvor der  onsdag  var inviteret til pressemøde og demonstration af filmstudiets funktioner.

FILM-Y er en mobil miniversion af Det Danske Filminstituts populære FILM-X, som befinder sig i Filmhuset i Gothersgade. Her kan børn og unge på få timer skabe deres egen film og få praktisk erfaring med filmkunstens grundlæggende værktøjer.

Begejstrede børn ikke til at stoppe

FILM–Y er åbent for belgiske skolebørn i hverdagen og familier/grupper i weekenden fra den 16. februar og seks uger frem. Til åbningen havde Filminstituttets Louise Fischer inviteret en lille gruppe børn til at arbejde i studiet, en opgave de gik til med overvældende begejstring. Efter eftermiddagens pressevisning og filmproduktion var de gået hjem og havde skrevet manuskript til "Part 2" af deres film, som de producerede i løbet af aftenens arrangement for deltagere fra Belgien og Danmark, blandt andre kulturminister Uffe Elbæk.

"Børnenen gik op i det med liv og sjæl" fortæller Louise Fischer, der i næste uge skal undervise lokale filmfolk og Bozars medarbejdere i at være guider, når FILM-Y åbner for det lokale publikum.

Ifølge Gerd Van Looy, Performing Arts Manager på Bozar, er der allerede totalt udsolgt til alle skolearrangementerne i perioden og godt booket op til familiebesøgene. For ham er det af stor betydning, at både de besøgende og de lokale guider får oplevelser og viden, de kan bruge, når FILM-Y rejser videre til Transsylvanien - også i forbindelse med EU-formandskabet.

bozar-1