Filmgalla fejrer fynske skolefilm

FYN. Ni fynske 8. klasser og en 6. klasse konkurrerede onsdag om statuetter og hæder i BioCity Odense som kulmination på "Give Me Five" – et pilotprojekt, der tager filmproduktion ind i klasselokalerne.

Med brede og generte smil tog de unge vindere imod priser og ros fra instruktør Michael Noer, da der onsdag den 29. maj var gallapremiere på ti skoleproduktioner fra Fyn. Filmene er lavet under initiativet "Give Me Five", der skal være med til at sætte film på skoleskemaet og lære unge at skabe deres egne filmiske fortællinger.

Dagens helt store vinder blev Bogense Skole, der hentede tre priser, bl.a. for bedste film. De deltagende skoler var

Fakta

Give Me Five er et af fem tiltag under "Fyn er film"-initiativet – et tiltag fra Kulturregion Fyn, der skal være med til

  • at give børn og unge de bedste muligheder for at opleve, forstå og skabe film
  • at øge fokus på talentudvikling
  • at gøre filmkunsten let tilgængelig for alle, også nye brugergrupper

"Fyn er film" består af fem hovedprojekter:

De små børn møder filmen – fynske børnehavebørn får styrket deres muligheder for at opleve, forstå og skabe film gennem filmoplevelser i Børnebiffen, filmpædagogisk kvalificering af deres pædagoger og filmaktiviteter i børnehaven og på biblioteket.

Edit 24 – en filmkonkurrence for de 11-14-årige. De unge skal optage film på deres mobiltelefon og klippe filmene online.

Give Me Five – et pilotprojekt for udvalgte 8. klasser. Elever og lærere følger et intensivt professionelt filmforløb i 2012/13, som afsluttes med produktion af en kortfilm. Der kobles ekstern evaluering til projektet.

Fynske filmfortællinger – Fynske filmtalenter skal udvikle og skabe fire film på baggrund af historier formidlet og fortalt af fynboer på et website.

Film for alle – en række folkelige filmevents, der turnerer på Fyn.

Af projektets årlige 1,83 mio. kr. bidrager Kulturregion Fyn med 1 mio. kr. pr. år og Kulturministeriet med 830.000 kr. pr. år.

Det Danske Filminstitut bidrager med koordinering, rådgivning og deltagelse i et fagråd repræsenteret ved Prami Larsen og Ditte Mejlhede, der sammen med repræsentanter fra Kulturregion Fyn og det fynske filmmiljø skal sikre høj kvalitet i projekterne. Desuden har Det Danske Filminstitut støttet udvalgte projekter gennem instituttets støtteordning til filmprojekter for børn og unge.

Med i indsatsområdet ”Fyn er film” er også Odense Filmværksted, Odense Internationale Filmfestival, Syddansk Universitet og FilmFyn.

  • Aarupskolen (Assens)
  • Vissenbjerg Skole (Assens)
  • Toftegaardsskolen (Faaborg‐Midtfyn),
  • Kerteminde Skole (Kerteminde)
  • Ørstedsskolen (Langeland)
  • Vestre Skole (Middelfart)
  • Bogense Skole (Nordfyn)
  • Birkhovedskolen (Nyborg)
  • Højmeskolen (Odense)
  • Rantzausminde (Skole Svendborg)

Se alle filmene 

Siden august sidste år har professionelle film og teaterfolk givet elever og lærere i ni 8. klasser og en 6. klasse fordelt over Fyn intensiv undervisning i at lave film. Også et hold studerende fra læreruddannelsen på Fyn har deltaget i pilotprojektet.

"Vi har store forventninger til det her eksperiment. Børn og unge elsker film og medier – de har et kæmpe forbrug. Men de har brug for at blive klædt på til at tale filmens sprog. Derfor er det så vigtigt, at film- og medieforståelse får et boost i skolen, og her må vi ikke glemme den skabende dimension", fortæller Ditte Mejlhede, der er udviklingskonsulent på Det Danske Filminstitut og projektansvarlig for Give Me Five.

Et eksternt analysebureau undersøger, hvordan forløbet har fremmet elevernes og lærernes filmfaglighed.

"Det er også væsentligt at få belyst, om et sådant projekt styrker elevernes motivation for at gå i skole og kan give deres danskfaglige og æstetiske kompetencer et løft", siger Ditte Mejlhede. 

Evalueringen munder ud i en rapport, der udkommer til august, som også vil indeholde anbefalinger til, hvordan initiativet kan udbredes og forankres i skolerne.

"Give Me Five" er et pilotprojekt udviklet i et samarbejde mellem Kulturregion Fyn og Det Danske Filminstitut.

Læs mere om Give Me Five