Filminstituttet fejrer Grundlovsdag

100-ÅRSDAG. Suffragetter og stærke kvinder. Filminstituttet fejrer Grundlovsdag med festtale, levende musik og film. Se Asta Nielsen i "Stemmeretsdamen" i eller filmsamlingen "Stemmeret og stærke kvinder" online på Filmcentralen.

For 100 år fik kvinder og tjenestefolk stemmeret ved en grundlovsændring. Det fejrer Filminstituttet med filmserier og arrangementer. Den 5. juni holder filmanmelder Nanna Frank Rasmussen festtale om feministisk filmhistorie i Cinemateket. Samme aften kan man se filmen "Stemmeretsdamen" (1913), hvor Asta Nielsen spiller militant suffragette. Den danske musiker og sangerinde Birgit Løkke spiller live-musik til stumfilmen. Den 6. juni kan man møde instruktøren Elisabeth Rygård og se filmene "Ta' det som en mand frue" (1975) og "Flamberede hjerter" (1986).

Dokumentarfilm online

Filmcentralen er der samlet en række dokumentarfilm, som har fokus på Grundlovsdag. Alle filmene kan ses online. "Stemmeret og stærke kvinder" er en samling af nye og ældre film, som spænder over et helt århundrede. Der er optagelser fra kvindeoptoget på Grundlovsdag d. 5. juni 1915 i København. Og der er film om kvindebevægelsen i 60'erne og 70'erne. Vi møder moderne kvindelige politikere i både Danmark og andre lande, bl.a. Afghanistan.

Fakta

Se filmsamlingen "Stemmeret og stærke kvinder" på Filmcentralen

Se filmsamlingen "Danmark anno 1915" på Filmcentralen

Tilmeld dig film-centralens Nyhedsbrev

Hvis du vil holdes ajour med nye film på Filmcentralen, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet

"Danmark anno 1915" er en samling af nydigitaliserede, dokumentariske optagelser, der giver et indtryk af, hvad var det for et Danmark, som den nye grundlov blev til i, og hvilke begivenheder der optog danskerne i 1915. Her er film om både hverdagsliv og større begivenheder – som fx en brand på D'Angleterre og en zeppeliner, der er styrtet ned på Fanø.

På skærmene i Cinematekets publikumsområde er der en udstilling, hvor man kan se klip fra en række af filmene på Filmcentralen.

filmcentralen-logo