Filmkonsulenterne anbefaler

CPH:DOX. Filminstituttets kort- og dokumentarfilmkonsulenter anbefaler og fortæller, hvad de glæder sig til på CPH:DOX i år.

CPH:DOX-programmet er endnu engang spændt til bristepunktet med unikke filmoplevelser, seminarer, fester og koncerter. Som en særlig service har FILMupdate bedt kort- og dokumentarfilmkonsulenterne Helle Hansen, Klara Grunning-Harris og Dorte Høeg Brask om at komme med deres bud på, hvad man skal se og opleve i år.

Helle Hansen

HelleHansen

Reenactments: The Return of the Real

Seminar med Joshua Oppenheimer ("The Act of Killing"), Måns Månsson og James N. Kienitz Wilkins bringer alle en svunden fortid tilbage via brugen af reenactment.

"Det er spændende at undersøge, hvad man kan og må med reenactment. Det er en del af en lang diskussion, som er interessant at blive klogere på."

Vilde piger: Film & debat

Brøndbys pigebander på kant med resten af verden. De gør, hvad der passer dem, har masser af temperament og attitude og kommer tit op og slås.

"Debatten tager fat i vilkår for marginaliserede unge i dag. Det emne kan man ikke behandle for meget."

A World Not Ours

I en collage af 20 års hjemmevideoer fortæller dansk-palæstinensiske Fleifel en opløftende historie om livet i en kæmpe flygtningelejr i Libanon, hvor hans familie har brugt mange af sine ferier.

"Jeg glæder mig til at se, hvad han har kunnet skabe ud af 20 års unikke optagelser."

Identitetstyveriet

Kunst vs. privatliv i et retssalsdrama, der vendte op og ned på virkeligheden. Max Kestners film om retssagen mellem kunstnerne Thomas Skade-Rasmussen Strøbech og Das Beckwerk.

"Jeg er spændt på at se, hvordan publikum tager imod den. Problematikken om identitet er enormt spændende, og hvordan man kan bruge sin kunst, og hvad dommerne siger til det hele."

Cæsar skal dø

Shakespeare møder en benhård fængselsvirkelighed i årets vinderfilm fra filmfestivalen i Berlin.

"Det er interessant at høre og fornemme fangerne, og så holder jeg af Shakespeare, så jeg glæder mig meget til at se filmen. "

Klara Grunning- Harris

KlaraGrunningHarris

Ekspetitionen til verdens ende

En storslået og eventyrlysten opdagelsesrejse til de sidste hvide felter på verdenskortet.

"Det er en magisk rejse som sætter menneskeheden i perspektiv og viser, hvor punket menneskeheden kan være. Se den, det er en stor oplevelse!"

Mit Afghanistan

Dansk-afghanske Nagieb Khaja på jagt efter det virkelige Afghanistan: Råt, muntert og uventet poetisk.

"Denne film har fået mig til at stille fundementale spørgsmål ved min egen forståelse af, hvad det vil sige at være hjemme."  

Pushwagner

Kaos vs. kontrol i en vild film om Norges punkede svar på Storm P.

"Det ultimative kunstnerportræt – anarki og manipulation."

Queen of Versailles

Farverigt portræt af den amerikanske drøms dramatiske storhed og fald.

"Nogle tabere bliver altid ved med at være vindere…"

Kidd Life

Historien om YouTube-fænomenet, der måske/måske ikke mente det seriøst.

"Denne film glæder jeg mig meget til at se. Andreas Johnsen er dygtig til at skaffe en autentisk adgang og dele følelsen af at være til stede."

Cross-Media: Telling Stories Across Platforms

Innovation og nytænkning på den internationale cross media-scene.

"Crossmedia-seminar med Ingrid Kopp og Wendy Levy, som afdækker nogle af de koncepter, som for mange stadig bare er buzz words. Disse eksperter kan give emnet sjæl og komme med konkrete idéer.

Dorte Høeg Brask

Photo of Dorte Høeg Brask

Masterclass: Peter Mettler

Bevidsthedsudvidende masterclass med en af verdens mest visionære dokumentarister.

"Peter Mettler er en kompromisløs og visionær filmskaber. Hans værker er vanvittige rejser ind i menneskeheden. Det er stor filmkunst, der river tilskueren væk fra sin egen virkelighed."

Masterclass: Paul Davies + SONIC:DOX Award

Samtale med den anerkendte lyddesigner Paul Davies og Peter Albrechtsen

"Peter Albrechsen er en af mine store helte, fordi han har været med til at løfte dansk dokumentar de sidste ti år på lydfronten. Det spændende, hvad han kan få ud af Paul Davies."

Stories We Tell

Løgne og familiehemmeligheder i ny film af succes-instruktøren Sarah Polley, der bl.a. står bag "Take This Waltz".

"Det tiltaler mig, at det er et personligt essay, der blander nutid og fortid. Hun bruger frit fra arkiverne til at fortælle sin historie."